Na Labi už neplatí ohrožení

9. leden 2003

Stav ohrožení kvůli rozvodněné řece už neplatí ani v posledním místě v Ústí nad Labem. Hladina Labe tam totiž klesla pod šestimetrovou hranici a od svého pondělního maxima ji dělí už více než stopadesát centimetrů.

S ustupující hladinou Labe se také lepší dopravní situace ve městě. Po svých původníéch trasách ve čtvrtích Krásné Březno a Neštěmice už opět jezdí trolejbusy. Na silnici pod Benešův most se motoristé dostanou pravděpodobně o víkendu. V sobotu mát totiž podle odhadu vodohospodářů řeka klesnout pod 5,60 metru, což je hranice, která uzavírá - v tomto případě vrací - dopravu na hlavním tahu z Prahy do Děčína.

Obavu z velké vody teď střídá silný mráz, který komplikuje i odstraňování následků srpnových povodní. Teploty hluboko pod bodem mrazu znemožňují v okolí Nových Kopist na Litoměřicku pokračovat ve výkopových pracích a v pokládání odvodňovacího potrubí. Hydrogeologové už před tím dokončili deset speciálních vrtů podle projektu, který má oblast zbavit obrovského množství spodní vody ze srpnových záplav. Vyřešena je také trasa, kudy potrubí vodu zpátky do Labe odvede.

autoři: dka , jpa
Spustit audio