Na Labe vypluje v neděli první loď s turisty

31. březen 2012

V Litoměřicích odstartuje v neděli nová plavební sezóna. S prvními pasažéry se na Labe vydá tradičně loď Porta Bohemica.

V deset hodin vypluje loď z Litoměřic do Žernosek přes Píšťanské jezero a zpět. Kapitán provede otočku v místě zvaném Porta Bohemica, tedy v labském kaňonu, kterému se říká Brána Čech. Plavilo po této trase popluje od dubna do září každou sobotu a neděli.

Okružní plavby jsou podle majitele Porty Bohemiky Karla Svobody novinkou. „Jsou přizpůsobeny lidem, kteří nechtěli vstávat tak brzo ráno. A je to i kvůli takzvanému wander expresu z Drážďan, který je každou sobotu a neděli na desátou hodinu v Litoměřicích,“ vysvětluje Svoboda.

Na pravidelnou linku mezi Litoměřicemi a Ústím nad Labem bude loď vyplouvat od června každý pátek a o prázdninách každou středu a v sobotu. Méně se letos bude cestovat opačným směrem, tedy na Roudnici na Labem a Štětí.

„Trasa na horní část byla minimálně využívaná, nebude se tam jezdit tak často. Spíše se bude využívat kulturních akcí v jednotlivých městech a obcích, na které bude loď návštěvníky zavážet,“ říká za Labskou paroplavební společnost, která sdružuje několik polabských obcí, litoměřický místostarosta Jan Szántó.

V letních večerech nebudou chybět oblíbené hudební parníky. Čas od času přepadnou Portu Bohemiku Piráti z Labibiku. Dobrodružné výlety na tohle téma zpestří každou prázdninovou neděli.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio