Na dotace na nové kotle se v Ústeckém kraji ještě může rozdělit 136 milionů korun

12. červenec 2020 09:13

Lidé v Ústeckém kraji vyměnili ve svých domovech s přispěním státu na 3400 starých kotlů za nové. Stále přitom mohou o dotaci žádat i další zájemci.

V regionu se může rozdělit ještě 136 milionů korun. Dotace na výměnu starých kotlů čerpají Severočeši od roku 2013. Nejprve se na ně skládal kraj s ministerstvem životního prostředí, později celou částku začal vyplácet stát.

Zájem v prvních ročnících byl tak velký, že lidé před úřadem i spali. V tom posledním, vyhlášeném loni v září, se zájemci hlásí průběžně. „Věřím, že všechny peníze rozdělíme,“ řekl náměstek hejtmana Martin Klika za ČSSD.

Za dobu dotačního programu Ústecký kraj vyplatil dotaci 3410 žadatelům. „Bylo vyplaceno celkem 372,8 milionu korun,“ řekl mluvčí kraje Martin Volf.

Podle ministra životního prostředí Richard Brabec za ANO jde teď o poslední možnost koupit nový kotel se státní dotací. Lidé si mohou v rámci dotace využít až 127 500 korun a vyměnit kotel na uhlí za plynový kotel, kotel na biomasu, dřevo nebo za tepelné čerpadlo. V této etapě už nejsou podporovány kombinované kotle, které umožňují i spalování uhlí. Kraj v této etapě rozdělil zatím 33,7 milionu korun.

Od 1. září 2022 začne platit povinnost vyřadit z provozu kotle první a druhé emisní třídy, jinak hrozí pokuta 50 tisíc korun Obce přitom podle Brabce budou mít díky revizím přehled o tom, kdo má jaký zdroj tepla.

Pomoci získat na kotel i půjčku mohly pomoci i obce. Pomoci občanům se tak třeba rozhodly obce Libčeves, Staňkovice, Malé Žernoseky, města Dolní Poustevna, Česká Kamenice, Vejprty nebo Kryry či Ústí nad Labem.

Ústecký kraj patří po Moravskoslezském k místům s nejhorší kvalitou ovzduší. Mezi největší znečišťovatele ovzduší na severu Čech patří hnědouhelné elektrárny, chemické továrny a další průmyslové podniky.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související