Zájemci mohou od Ústeckého kraje příspěvek na pořízení nových kotlů. Zřejmě naposledy

16. září 2019 09:54

Ústecký kraj chce z kotlíkových dotací vyměnit víc než 1 600 starých kotlů. Poslední vlna kotlíkových dotací začne dnes v 10:00. Krajský úřad totiž začne přijímat elektronické žádosti o dotace.

Dotace je určena pro kotle na biomasu, tepelná čerpadla nebo na plynové kondenzační kotle. Největší podporu, tedy 120 000 korun, můžou lidi získat na tepelné čerpadlo. Dalších 7 500 korun potom dostanou ti, kteří bydlí v obci se znečištěným ovzduším.

„Dá se v tuto chvíli jednoznačně říct, že startuje poslední zaručená výzva z těch peněz, které máme k dispozici. V Ústeckém kraji se jedná o 167 milionů korun,“ potvrdil ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO.

Podle něj je možné, že ještě nějaké dotace v následujících letech budou, zřejmě ale už nebudou tak vysoké. Od podzimu 2022 budou navíc staré kotle I. a II. emisní třídy zakázané.

Žadatelům o dotace na nové kotle pomohou i obce

Vedle kotlíkových dotací můžou lidi na pořízení kotle využít i půjčky od měst a obcí. Samosprávám dá peníze na půjčky SFŽP.

O peníze na nové kotle mohou lidé žádat elektronicky na webu Ústeckého kraje. Kraj je začne přijímat v 10 hodin. Lidé ale musí po podání žádosti všechny dokumenty vytisknout a i s podepsanou žádostí je doručit na krajský úřad.

Zatím se v Ústeckém kraji ze společných ministerských a krajských kotlíkových dotací podařilo vyměnit víc než 3 000 kotlů. Nejaktivnější byli ve výměnách kotlů lidi na Děčínsku, kde se vyměnilo 832 kotlů. Zájem byl v minulých letech také na Litoměřicku a Lounsku.

Spustit audio

Související