Na Děčínsku se nachází několik vzácných netopýřích kolonií. Jedna je k vidění na půdě základní školy v Jílovém

22. září 2023

22. září večer si přijdou na své milovníci netopýrů. Zoologická zahrada v Děčíně se zapojila do mezinárodní Noci pro netopýry. Má za cíl představit tyto hbité noční letce veřejnosti během různých akcí, které se po celé republice každoročně konají během srpna a září. Třeba na Děčínsku se nachází hned několik vzácných netopýřích kolonií. Jedna unikátní je k vidění na půdě základní školy v Jílovém u Děčína.

„Na Děčínsku jsou takovéto kolonie tři, tedy tohoto druhu, ale tahle je největší,“ konstatuje odborník na netopýry Pavel Benda.

Po vstupu na půdu hned člověka do nosu udeří intenzivní pach netopýřího trusu.

„Tady to je letní kolonie netopýra velkého. Tedy jsou tu od jara do podzimu, na zimu se stěhují do zimovišť, to znamená do podzemních prostor. Ta letní kolonie je pro ně poměrně důležitá, protože tady rodí mláďata,“ vysvětluje Benda.

Netopýr velký je v celé Evropě velmi vzácný, v České republice je navíc kriticky ohrožený, a tak je jílovská mateřská kolonie zařazená do Evropské sítě Natura zaměřující se na ochranu rostlin a živočichů.

Pod střechou jílovské školy sčítají odborníci netopýry jednou ročně – dřív, než odletí na zimoviště. Bývá jich tu kolem 1500.

Spustit audio

Související