Oborníci pod Krušnými horami sčítají netopýry. Část jich přezimuje přímo na zámku Jezeří

14. leden 2022 10:37

V Česku žije na 27 druhů netopýrů, z toho 14 z nich také v Podkrušnohoří. Právě tam netopýry v těchto dnech začali sčítat odborníci. Snaží se zmapovat všechny druhy, kteří tu žijí. A podle nich jsou právě netopýři a jejich počty ukazatelem zdravého životního prostředí. Na Jezeří si dokonce své netopýry natolik hýčkají, že žijí přímo na zámku. K zimnímu spánku se ukládají také v okolních štolách.

Zoolog Michal Porteš při sčítání netopýrů na zámku Jezeří

„Jsme asi 30 metrů za vchodem do štoly nedaleko zámku Jezeří. Máme tady ve skalní štěrbině prvního druh netopýra. Je to jeden z nejběžnějších druhů, netopýr vodní,“ ukazuje zoolog Michal Porteš z CHKO České Středohoří.

Za dalších pár metrů vidí u stropu visící další druh netopýra, tentokrát jde podle zoologa o vzácnějšího teplomilného vrápenece.

„Je to velmi zajímavý netopýr, který patří mezi ty teplomilnější. Většinou se dá najít právě hlouběji v těch podzemních prostorách.

Netopýři jsou v zimě nejzranitelnější a potřebují klid

Ve 100 metrů dlouhé štole nakonec byli k vidění pouze dva netopýři. Michal Porteš jich přitom uvnitř očekával víc.

„Vždy zde bývali jednotliví netopýři zhruba do 10 kusů. Letos je to zatím jedna z nejslabších kontrol, které jsem prováděl. Trošku znepokojivé je, že mříž je opět odstraněná a ve vstupních částech štoly je poměrně nepořádek od lidí,“ konstatuje Porteš.

Netopýři jsou právě v tomto období nejzranitelnější. Každé takové vyrušení z klidového režimu je může stát život. Svou teplotu podle zoologa sníží téměř na stejnou úroveň jaká je v teplota ve sklepě, štole nebo jeskyni.

Za posledních 30 let se počet zimujících vrápenců v této lokalitě více než zdesetinásobil

Poté už se kontrola netopýrů přesunula přímo do zámeckých sklepů na Jezeří. Stálými obyvateli zdejších sklepů jsou netopýři velcí, černí a přímo na zámku žije i kolonie kriticky ohrožených vrápenců malých.

„Ta kolonie se nachází v jednom z komínů zámku a oni pak proletují, učí se létat a přemísťují se z toho komína, a protože zámek je otevřený – ještě není opravený, tak tady mají pré. Řekl bych, že je to takový netopýří unikát v České republice,“ dodává zoolog Michal Porteš.

V Česku žije na 27 druhů netopýrů z toho více než polovina v Podkrušnohoří na Mostecku.

Spustit audio

Související