Na co si dát pozor při mlsání zmrzliny?

16. červen 2014

Vanilková, jahodová, čokoládová, pistáciová… Také se vám v horkých letních dnech sbíhají sliny na vaši oblíbenou zmrzlinu? Často však místo osvěžující pochoutky z mléka, smetany a čerstvého ovoce dostanete jen náhražku z rostlinného tuku, barviv a konzervantů.

„Zmrzlina, kterou si koupíme ve stánku, ať už je točená nebo kopečková, nemůže být úplně bez éček. Už jenom proto, že se to vyrábí ze sušených směsí, kde jsou přidány nějaké látky, aby to vydrželo v sypké konzistenci, “ upozorňuje nutriční terapeutka Lenka Mičová.

Prodejci často do takto vytvořené směsi přidávají čerstvé ovoce, abychom měli pocit, že jde o čerstvou, domácí zmrzlinu. Co ale takové „šmoulí“ zmrzliny? „Tam zaručeně musí být nějaké barvivo, protože mě nenapadá nic, co by přirozeně v přírodě takového bylo,“ dodává Lenka Míčová.

Takové zmrzliny, ale i bonbóny, bychom svým dětem měli povolit pouze výjimečně, protože v nich mohou být chemická barviva, mající vliv na pozornost a chování dětí. U citlivějších lidí mohou také přispět k vyvolání alergické reakce.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

    Václav Žmolík, moderátor

    tajuplny_ostrov.jpg

    Tajuplný ostrov

    Koupit

    Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.