Na biofarmě v Dolních Křečanech vyrábějí bio med. Jako jediní v Česku

21. červen 2016

Biofarma v Dolních Křečanech na Děčínsku získala certifikát jako jediný aktivní výrobce bio medu v Čechách. Získat takový certifikát není snadná věc, včelař nesmí používat chemii a hlavně nesmí být líný, tvrdí majitel farmy Vojtěch Hajný.

„Využíváme toho, že včela je pracovitá, ale poměrně líná. Když bude mít dost pylu a nektaru ve svém nejbližším okolí, tak nikam daleko nepoletí,“ vysvětluje Vojtěch Hajný filozofii, která vedla k získání certifikátu na bio med a dodává: „Včely přesouváme tam, kde nám to kvete. Prostě nesmí být líný včelař.“

Chovat včely pod certifikátem Bio není jednoduchá věc. „To nejzásadnější je, že nepoužíváme cukr ani náhražku cukru, ale používáme med. Včely krmíme jejich vlastním medem,“ vysvětluje včelař.

Farmář také nesmí používat chemii k hubení včelích parazitů. Nejčastěji včely napadá varroa destruktor, včelař si proto musel vychovat cíleně včelstvo, které je schopné s tímto parazitem bez problémů žít.

Na biofarmě v Dolních Křečanech vyrábějí bio med. Jako jediní v Česku

Jedno včelstvo čítá až 80 000 včel, takových včelstev má Hajný šedesát. Letos počítá se zhruba dvěma tunami medu.

Kromě bio medu se farma manželů Hajných věnuje také chovu ovcí a koz, nebo výcvikem psů k pasení ovcí. Kozy a ovce pravidelně také vypásají travnaté plochy v národních parcích.

autor: dap
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.