Myslivci v okolí Ústí nad Labem letos odlovili na 500 divočáků. Přemnožená zvířata chytají i do klecí

2. prosinec 2021 15:01

Divoká prasata jsou stálý problém i v Ústí nad Labem. Za potravou zacházejí i do obydlených částí, kde je jejich odlov z bezpečnostních důvodů komplikovaný. Myslivci proto pořádají naháňky a městská policie chytá divočáky do klecí. Každé ráno je strážníci kontrolují.

„Tady se zahákne to lanko, kterým je vytažena ta vstupní mříž, a jak ten divočák rypákem nadzvedne to dřevo, aby se dostal k tomu žrádlu, tak to sklapne,“ vysvětluje strážník Jiří Pajkrt a dodává: „Ta klec je veliká, odhadoval bych ji tak čtyři na pět metrů. I několikačlenné stádo jsme tady měli, třeba šest kusů.“

Klec s chycenými divočáky na Severní Terase

Tentokrát ale při obhlídce na žádného chyceného divočáka nenarazil. Kdyby ano, zavolal by myslivce, který by zvíře usmrtil.

„Co máme ty klece, tak se chytilo 62 divokých prasat. Provádějí se i odstřely, při kterých myslivci zastřelili 474 divokých prasat do října,“ shrnul statistiky zástupce ředitele Městské policie Jan Novotný.

Václav Šutera pak uvedl úspěšnost naháněk mysliveckého spolku Diana. „Na první, v Krásném Březně padlo asi 26 prasat, na druhé 24 prasat – na Dobětickém a Radešínském vrchu. Na poslední naháňce pak padlo 165 prasat, takže v současné době to bylo kolem 80 prasat jen na Dianě. Takže si myslím, že se daří udržet tu populaci na uzdě,“ shrnul.

Africký mor prasat zatím v Ústeckém kraji není

Za každého uloveného divočáka myslivci dostávají od města 300 korun. Vzorky z každého uloveného nebo uhynulého zvířete pak posílají myslivci Státní veterinární správě k laboratorním rozborům – a to i kvůli současnému riziku afrického moru prasat.

„Veterinární správa to stimuluje, protože dostávají až 3 000 korun. To ale není jen tak, že by nalezli, nahlásili a odešli – ten myslivec je pak povinný odevzdat vzorky na vyšetření a nechat zlikvidovat ten kadáver. Stejně tak je tomu u ulovených,“ řekl krajský ředitel správy Petr Pilous a dodal: „Máme velké množství výsledků vyšetření – u nás africký mor prasat zatím není.“

Tato nemoc je zatím v Německu a Polsku zhruba 15 kilometrů od našich hranic mezi Šluknovským a Frýdlantským výběžkem.

Spustit audio

Související