Myší trus, plíseň, špína. To jsou důvody, proč kontroloři zavírají prodejny potravin
Státní zemědělská a potravinářská inspekce kontroluje čistotu a dodržování hygieny v prodejnách potravin a restauracích. Pokud zjistí, že zázemí provozovny či samotné výrobky nejsou v pořádku, dočasně podniky uzavírá. V Libereckém kraji to byly naposledy tři – v Jablonci nad Nisou, v České Lípě a v Karlovicích-Radvánovicích na Semilsku.
V prodejně s potravinami v Karlovicích-Radvánovicích našli kontroloři ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce myší trus. „Přišli na to, že tam je myší díra, my jsme ale nikdy neměli nic rozkousaného,“ říká Jitka Babincová, provozovatelka obchodu. „Ale byl tam trus,“ dodává.
V provozovně v Karlovicích-Radvánovicích už je vše v pořádku
„Trus nebyl objeven přímo v obchodě, ale v přilehlém skladu, který je polootevřený,“ říká Ondřej Havrda, nezávislý starosta Karlovic.
Sklad i prodejnu v obci vyklidili během tří dnů. „Inspekce zkonstatovala, že je vše v pořádku, navíc máme v plánu tu polootevřenou část skladu zastavět tak, aby celá budova byla uzavřená,“ popisuje Ondřej Havrda.
„Každý provozovatel potravinářského podniku by měl mít systémy, které by zabraňovaly vzniku škůdců,“ vysvětluje Jana Balachová, ředitelka Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Ústí nad Labem. „Inspekce kontroluje, zda jsou systémy zavedené a účinné. V případě, že zjistíme výskyt myší a exkrementů, kontrolovaná osoba musí učinit kroky k nápravě,“ doplňuje.
Desítky prodejen a restaurací, které musela inspekce dočasně uzavřít, jsou uvedeny na webu Potraviny na pranýři.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.