Muzea v Ústeckém kraji se snaží lidem nahradit zákaz vstupu alespoň na webech a sociálních sítích

10. duben 2020

Současné výstavy budou prodlužovat. Lidé teď mají možnost také třeba zjistit, co práce v muzeu vlastně obnáší.

V Regionálním muzeu Teplice i v Muzeu města Ústí nad Labem počítají s tím, že prodlouží současné výstavy. Ústí koncem února začala velká výstava o píscích a měla skončit v půlce srpna. Podle ředitele Václava Houfka ji co nejvíce prodlouží.

Pracovníci muzea v Teplicích připravují dvě plánované výstavy. Jedna připomene 75 let od konce druhé světové války. Druhá má název Teplicko objektivem Františka Friedricha. Tento významný český fotograf pobýval v letech 1860 až 1881 v teplických lázních a tehdy také vznikly fotografie z Teplic.

Na webu muzea se historička Pavlína Boušková svěřila s tím, že musí hlavně identifikovat objekty na snímcích. Není to jednoduché, protože na fotkách Šanova a obcí na Teplicku je uvedený jen název obce.

Ústečtí muzejníci připravují podle ředitele Václava Houfka výstavu o dějinách místního knihovnictví nebo o fotografovi Rudolfu Jenatschkem, který zaznamenával Ústecko v první polovině 20. století.

Vzorky písků z celého světa

Muzea nyní také hodně využívají weby a sociální sítě. Muzeum města Ústí nad Labem zveřejňuje cyklus hádanek, které se vztahují právě k aktuální výstavě o písku.

Ústečtí muzejníci také vyzvali seniory, aby jim posílali své paměti. Kdo bude mít chuť, může třeba napsat, jak prožíval a co zažil například v přelomových letech naší historie 1945, 1948 nebo 1968.

Na webu ústeckého muzea jsou také krátká videa s některými zajímavými exponáty a komentářem příslušného odborníka. Například svatební pohár z 15. století, jaké jsou jen tři v České republice.

Na webu Regionálního muzea v Teplicích si lidé můžou přečíst, čím se konkrétní pracovníci zabývají, ať už jsou historikové, přírodovědci nebo archeologové.

Například přírodovědec teplického muzea Miroslav Radoň dokončuje vyhodnocení průzkumu nové paleontologické lokality třetihorní flóry u Ludvíkovic na Děčínsku. Archeolog Jiří Štefl dělá, co může, aby mohl na podzim představit závěry průzkumu hradiště doby bronzové na Štěpánovské hoře. A historička Bohuslava Chleborádová dokončuje katalog úspěšné výstavy Umění v nouzi.

Pracovníci muzejní knihovny digitalizují čtyři jedinečné regionální rukopisy. Lidé si tak časem budou moci na webu prohlédnout třeba barokní kuchařku, ve které jsou i lékařské recepty nebo zápisy teplické střelecké společnosti z 18. století včetně korespondence tehdejších pánů, Clary-Aldringenů.

autoři: Gabriela Hauptvogelová , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související