Muškáty, begónie, petunie, surfinie – letničky, které ozdobí vaše okna či balkón

14. květen 2016
Jak správně nakupovat

Do jakého okna a na jakou světovou stranu truhlík postavit? To záleží na tom, jestli rostliny potřebují světlo, nebo stín. Do stínu patří petunie a surfinie, ale také begónie nebo netykavky. Plné slunce dobře snášejí muškáty. Vybírat můžete i mezi bacopou, sanvitalií nebo třeba bidensem.

Jakou zvolíte barevnou kombinaci, to už je čistě na vás. Někdo volí raději tlumenější barevnou kombinaci v odstínech růžové, bílé nebo fialové, jiný dává přednost pestrobarevné louce. Žádná varianta není špatná.

Do čeho sázet?

Jestliže chcete ozdobit balkón letničkami, potřebujete pěstební nádobu - květináč, truhlík nebo misku. Do vyšších poloh dostanete květiny v závěsných květináčích, větší prostor na menší ploše vám nabídnou kaskády.

Velikost nádoby samozřejmě záleží na tom, co si vyberete za rostliny. Když zvolíte jednodruhový truhlík, může být nádoba užší (zhruba do 20 centimetrů), než v případě, kdy se rozhodnete pro vícedruhovou výsadbu. Zem nebo kompost ze zahrádky nemusí být do nádob vždy to pravé ořechové. Rozhodně je lepší použít speciální substrát určený pro konkrétní typ rostliny.

Vysoké a košaté, nebo raději převislé?

Do okna, kde potřebujeme světlo a výhled, nedávejte rostliny vysoké, ty by okno zastínily. Vzrostlejší rostliny se ale hodí třeba ke vchodovým dveřím na zem. Tady jsou ideální kopretiny nebo popínavé letničky jako kobea. Počítejte ale s tím, že popínavky potřebují nějakou konstrukci jako oporu.

Oblíbené jsou převislé kultivary letniček. Ty patří někam, kde příliš nefouká. Kdo takové místo nemá, měl by v zahradnictví poptávat odrůdy odolnější proti polámání. V každém případě platí, že nádoby s převislými letničkami na okna nebo balkóny se musí dobře připevnit. Nejde jen o zdraví rostlin, kdyby spadly na zem, ale také o zdraví kolemjdoucích.

Co potřebují rostliny k životu?

Například muškáty potřebují substrát propustný, s troškou písku, surfinie zas vlhčí, který udrží vodu. Ani letničky se neobejdou bez péče. Se zaléváním asi každý počítá, méně lidí už myslí na to, že by se rostlinky měly jednou za 14 dní přihnojovat, nejlépe tekutým hnojivem.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio