Musherka Dagmar Nešněrová: Letošní zima nám nepřeje, tak nechávám saně doma

2. únor 2016

Musherům letošní zima nesvědčí. Své o tom ví děčínská musherka Dagmar Nešněrová. Ta vyráží na tréninky s rekordním počtem psů - s desetispřežím. Zaučuje totiž nové psy do tahu, a proto se velkých závodů letos neúčastní, psi nejdříve potřebují nabrat sílu a zkušenosti.

S desetispřežím se projela spolu s Dagmar Nešněrovou i naše redaktorka Daniela Pilařová.

„Mám desetispřeží – to znamená deset psů. Je to úplně totální mix, voříšci jsou to, oni mají význam jenom pro závodníky, nejvíc je v tom ohař,“ představuje Dagmar Nešněrová svou smečku.

Psí smečka nemusí táhnout jen sáně

Když není sníh, vyráží se svými psy na čtyřkolce, která váží téměř 500 kilogramů. I tak si s ní psi hravě poradí.

„Každý pes má tomu 35 kilo, je jich 10, takže 350 kilo to táhne… Tah je to hroznej, to člověk neudrží dva psy, natož deset…“

Vepředu jezdí vždycky nejzkušenější a nejchytřejší pes, od kterého se učí mladí tahouni. „On se to ten mladej od něj učí, on jako kouká a normálně to odkoukávají od sebe, je ale zajímavý, že nejdřív odkoukají ty blbý vlastnosti,“ konstatuje Dagmar Nešněrová.

Musherka Dagmar Nešporová se svým spřežením

Dagmar Nešněrová se letos na žádné velké závody nechystá, sněhové podmínky tomu nepřejí a proto, že zaučuje mladé psy, moc šancí na úspěch by si nedávala.

„Ty mladý jsou mladý letos, i kdybych trénovala každý den, ta síla nabývá s přibývajícími léty. Teď je jim 15 měsíců, takže můžou být tak příští rok dobrý a pak už se to bude, jenom předpokládám, zlepšovat.“

Vaše nejlepší umístění a nejextrémnější závod?

„Nejlepší? To nebylo na sněhu, ale podzimní mistrovství Evropy v Maďarsku. Tam se mi podařilo získat titul mistra Evropy. „A nejextrémnější? To byl Šediváčkův long… Tam jste si sáhla na dno, na psychický. Já se občas docela dost rychle zhroutím, ale manžel říkal: ,To vydržíš to vydržíš!ʻ,“ popisuje musherka.

Dagmar Nešněrová tomuhle sportu úplně podlehla, dokonce začala šít speciální postroje pro tažné psy, veliký úspěch má hlavně v zahraničí. Jezdit na saních chce, dokud to půjde.

autor: dap
Spustit audio