Mrazy a vodní eroze poničily skálu pod hradem Hasištejn. Obec Místo teď řeší stabilizaci památky

2. srpen 2024 10:08

Zřícenina středověkého hradu Hasištejn na Chomutovsku stojí na skalním ostrohu. Část skály se ale kvůli postupující erozi rozpadá a do pohybu se dala i jedna ze zbývajících věží. Obec Místo proto objednala statika a začala se sanací kamenného sklepení.

Jindy temná jeskyně uvnitř hradeb Hasištejna je teď osvícená silnými reflektory – tak, aby Marcel Kmeč spolu se svým týmem dobře viděl na stavbu potřebných podpěr. Ty mají za úkol zpevnit skálu, na které stojí čtyřpatrová kamenná věž.

„Tři roky zpátky, co to začalo být nebezpečné i pro návštěvníky, jsme si řekli, že je potřeba to okamžitě udělat, nebo nám to spadne. Teď už je to zabezpečené a nehýbe se to, už v minulém roce jsme to měli podepřeno důlní výdřevou,“ popisuje nezávislá místostarostka Markéta Krobová.

Bednění teď podle ní vystřídají betonové sloupy. „Celkem jich bude dvanáct – šest už jich je rozpracovaných, dalších šest bude v té přední části,“ ukazuje Krobová a pokračuje: „Ta betonová směr je speciálně navržená za pomoci ČVUT v Praze tak, baby to v tady těch podmínkách, v tom vlhku a mraze, vydrželo.“

Obec bude v záchraně Hasištejna pokračovat

Tím ale záchrana středověké věže hradního paláce nekončí. „V další etapě budeme navazovat na to zachycení věže kompletně, aby mohla být zpřístupněná návštěvníkům,“ přibližuje místostarostka.

A zatímco loni stála údržba a oprava zříceniny zhruba 600 tisíc letos je to přes dva miliony korun. Obci s ani ne 500 obyvateli tak pomáhají sponzorské dary a dotace.

„Máme v plánu se přihlásit do dlouhodobého programu Obnova kulturních památek od ministerstva kultury,“ dodává Markéta Krobová.

Ani stavební práce ale letos návštěvníky nijak neomezí – ročně jich sem zavítá na 140 000.

Spustit audio

Související