Motorkáři a policisté si vyjeli poprvé společně napříč Ústeckým krajem

21. duben 2019 13:58

Na severu Čech se uskutečnila v sobotu první společná jízda motorkářů a policistů. Na cestu dlouhou 76 kilometrů se jich vydalo zhruba na čtyři sta.

Jeli z Rovného pod Řípem na polygon v Mostě. Tam si mohli třeba vyzkoušet základy bezpečné jízdy nebo otestovat tachometr na svých motocyklech.

Jedním z motorkářů, ovšem v policejních barvách, byl šéf krajské dopravní policie Jiří Ušák: „Uvědomujeme si, že po zimní přestávce se musí motorkáři dostat do kondice a to co nejdříve a co nejefektivněji, pod odborným vedením,“ vysvětlil účel společných vyjížděk Jiří Ušák. Do konce května se po republice uskuteční ještě osm takových jízd.

Šéf dopravní policie Ústeckého kraje Jiří Ušák a policejní motorky

Jiří Ušák ještě dodal, že si sám jakou dlouholetý motorkář uvědomuje, že k jízdě na motocyklu je třeba přistupovat s pokorou a s tím, že se člověk stále učí. „No a jsme také rádi, když si motorkáři uvědomují, že policista a motorkář nejsou nepřátelé, ale mají společný zájem – aby se všichni vrátili bezpečně domů,“ připomněl Ušák.

Policisté také předvedli airbagové vesty, kterými jsou při jízdě na motocyklech vybaveni – obalí tělo a fixují páteř včetně krku.

Společná jízda motorkářů a policistů - odjezd z parkoviště

Motorkáři přijeli do Rovného na start z různých míst. Z Ústí nad Labem Václav Zemančík: Jsem motorkář a rád podporuji akce, kde se jedná o bezpečnost,“ vysvětlil, proč se tak velké jízdy zúčastnil.

Další motorkář, Jiří Hořejší ze Žatce, k tomu dodal: „Já zase miluji společné vyjížďky.  A speciálně s policisty – jste chráněni a ještě vám navíc pomáhají,“ usmíval se. Podle něj je podmínkou bezpečné jízdy v tak velké skupině jednak naprostá střízlivost, jednak se musí jet spořádaně a dávat si pozor. „Jinak je to o život,“ míní.

A společná jízda motorkářů a policistů na trase Říp - Most pokračuje
autoři: Gabriela Hauptvogelová , směna ČRo Sever
Spustit audio

Související