Most představil novou grafickou identitu – včetně zcela originálního písma a loga

11. listopad 2022 14:14

Město Most má zcela novou grafickou identitu, kterou bude využívat při propagaci městských organizací, akcí, ale i v rámci oficiálních dokumentů. Součástí nového grafického ztvárnění je i originální písmo, které například zvýrazňuje hrany v souvislosti s panelákovým panoramatem Mostu.

Most představil novou grafickou identitu – včetně zcela originálního písma a loga

Podle primátora Mostu Jana Paparega z hnutí ProMost se vedení města už delší dobu zabývalo změnou grafické identity, tedy jakýmsi logem města Mostu. To současné s kostelem Nanebevzetí Panny Marie a jeho gotickými klenbami už současnému vedení Mostu přišlo zastaralé a nemoderní.

Navíc Most už podle primátora Paparegy není jen takzvaný přesunutý kostel, ale i spousta zeleně a sportovních i volnočasových areálů. Primátor popsal, na čem je nová grafická podoba města postavená a kde všude se bude využívat.

„Je postavena na novém logotypu a unikátním písmu, které u nás bylo vyvinuto. Chceme oslovit široké spektrum lidí, včetně těch mladých – aby byli hrdí na to, že mohou toto unikátní písmo používat a spojovat ho s naším městem. Mělo by se postupně objevovat na všech dokumentech, které souvisejí s používám listin a veškeré komunikace, ať už té úřední nebo té neformální,“ shrnul Paparega.

Podle vedení města stála nová grafická identita půl milionu korun. Most nevyhlašoval výběrové řízení na jejího zpracovatele ani jinou podobnou soutěž. Oslovil napřímo jedno z grafických studií.

Zakázka tak podle primátora Jana Paparegy vyšla výrazně levněji: „Chtěli jsme si promluvit s některými studii, ale měli jsme to štěstí, že jsme si na první dobrou sedli s grafickým studiem Lemon design. Výhodou bylo možná i to, že jeden ze zpracovatelů má vztah k Mostu a záleželo mu na tom, aby se to podařilo. Neměli jsme důvod sahat k nějaké výtvarné soutěži nebo jinému typu veřejné zakázky.“

Nové logo města se do konce roku objeví už v rámci některých kulturních akcí a pozvánek na ně. V průběhu prosince by podle vedení Mostu mohlo nahradit starý nápis s logem i na budově magistrátu.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související