Most chce začít hledat zhotovitele na rekonstrukci kulturního domu Repre v listopadu. Hotovo by mělo být v roce 2025

17. říjen 2022 14:14

Vedení Mostu chce najít do konce roku firmu, která zrekonstruuje kulturní dům Repre v centru města. Jde o zakázku za více než jednu miliardu korun.

Nejpozději v létě 2023 by měly začít práce. Trvat budou nejdéle 30 měsíců – tedy do konce roku 2025.

Most už jednou výběrové řízení na zhotovitele rekonstrukce Repre zrušil, a to proto, že se o ni ucházely jen dvě firmy. Obě přitom cenu prací nabízely těsně pod jednou miliardou korun, přičemž původní odhadovaná cena se pohybovala kolem 700 milionů korun.

Bylo to období, kdy skokově rostla cena materiálů i práce. Most v té době také neměl na tak drahou rekonstrukci peníze. Teď se to ale změnilo – město získalo dotaci ve výši 360 milionů korun z Evropské unie.

„Ta částka, která byla schválená, je zhruba 360 milionů korun. Měla by být samozřejmě vztažena k uznatelným nákladům, které se váží na realizaci přesunu knihovny do budovy Repre, to je potřeba říci. V současnosti je to zhruba třetina z té dříve vysoutěžené ceny,“ přibližuje primátor Mostu Jan Paparega z hnutí ProMost.

Co bude s budovou současné knihovny, to zatím není jasné

Z toho vyplývá, že skončily debaty mezi vedením města a odpůrci stěhováním knihovny, jestli knihovnu stěhovat do Repre. Jak totiž zaznělo, dotace je stěhováním knihovny podmíněná.

Necelých 600 milionů korun má město na rekonstrukci Repre připraveno ze svých zdrojů, případné další peníze chce získat z úvěru.

Zrekonstruované Repre by se mělo otevírat nejdéle na konci roku 2025, a to i s přestěhovanou městskou knihovnou. K čemu bude budova současné knihovny sloužit v budoucnu zatím vedení Mostu neví – kritici stěhování knihovny, kteří sepsali v minulosti proti záměru města petici, se obávají toho, že budova zchátrá a Most ji v budoucnu nechá zbourat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související