Moravský králík
Králík byl a je tradičním jídlem. Jak ho připravit, aby maso bylo šťavnaté? Apetýt vám poradí! Nabízíme recept, a to hned pro velkou rodinu.
Připravte si následující suroviny:
- 1 kg vykostěného králíka
- 100 g tuku
- 1 cibuli
- hladkou mouku na zahuštění (může být i špaldová)
- sůl, pepř, majoránku, česnek, hřebíček, šalvěj, mletou papriku
Postup:
- Očištěného králíka osolíme a vložíme na vymaštěný pekáč, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, hřebíček a šalvěj.
- Pečeme ideálně 30 minut v režimu pára, poté přepneme na režim pečení – 180 °C cca ještě 45 minut do změknutí a zčervenání masa.
- Mezitím podléváme vodou nebo vývarem.
- Po upečení vytáhneme z pekáče, šťávu zaprášíme moukou, přidáme trochu mleté papriky na zabarvení a vše (včetně koření) rozmixujeme.
- Podáváme s bramborami nebo s kaší.
Tip: Výborný je králík i s bramborovo-hráškovým pyré.
Související
-
Nakládaný bůček
Na jaře pro vás chystáme knihu Babských rad! A aby vám to čekání na vydání tohoto užitečného rádce lépe utíkalo, nabídneme vám každé pondělí recept z chystané publikace.
-
Jáhlové knedlíky bez masa
Je libo nějakou bezmasou dobrotu? Jednou z ingrediencí, kterou budete u tohoto receptu určitě potřebovat, jsou jáhly.
-
Kus vařeného vola
Středeční apetýtový recept nás zavede do královského města Znojma. Pivovarská restaurace hoZpoda sídlí v místech s historií sahajících až do 14. století.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka