Móda dávnější a nejdávnější: Vývoj odívání v pravěku a starověku

5. květen 2023

Jako širokoúhlý film plný těch nejfantastičtějších tvarů a forem, bohužel jen černobílých. Tak se vám může jevit obsáhlá publikace oděvní návrhářky Jarmily Navrátilové.

V loňském roce ji vydalo nakladatelství Karolinum a je věnována vývoji odívání od nejstarších dob do starověku. Je to práce v mnoha ohledech úctyhodná – nejen jako shrnutí celoživotního zájmu autorky, narozené v roce 1925, ale též obsáhlostí materiálu, který shromáždila. Více než šestisetstránkovou knihu nicméně nemohu doporučit k odpočinkové „konzumaci“ na jarní zahradě nebo v pohodlí lenošky. Není to jen vinou rozměrů knižního bloku, zvláštního podlouhlého formátu a měkké vazby, kvůli níž se vám publikace ladně rozloží na kolenou jako zplihlý, ale poněkud těžký motýl. Její hutný obsah se zkrátka příliš nehodí k běžnému čtení. Jsem si jist, že ji nejdřív jen tak prolistujete, a pak už si budete vybírat, jako byste vyzobávali rozinky z vánočky. A je opravdu z čeho.

Oblastí autorčina zájmu je prakticky celý Starý svět. Svou práci rozčlenila do tří knih: první je věnována počátkům vývoje odívání v pravěku, druhá starověkému orientu od Egypta na východ, a třetí Evropě, především antickému Řecku a Římu. Knihy se dělí na kapitoly, věnované jednotlivým oblastem nebo obdobím, chronologicky za sebou. Všechny kapitoly mají pevně danou strukturu, která umožňuje snadnou orientaci: začínají zakotvením v čase a popisem historického vývoje či prostředí, při kterém si však autorka bohužel někdy pomáhá informacemi z vyloženě populárních, snad až záhadologických zdrojů. Ale odpusťme jí to, vždyť jde hlavně o to oblečení.

Bohatý Říman v tunice

V další části jednotlivých kapitol se autorka věnuje oděvním materiálům i technikám textilní výroby, charakteristickým pro daná období. Následně přejde k samotným oděvům, jak o nich vyprávějí dochované prameny. Pochopitelně – čím starší je období, tím chudší tyto prameny jsou. Samotných oděvů nebo jejich zbytků se dochovalo málo, a tak nezbývá než užívat ikonografických zdrojů, jako jsou rytiny, malby, sošky, reliéfy, obrazy a až v posledních obdobích nějaké ty písemné informace. Jarmila Navrátilová popisuje vývoj mužského i ženského šatu, věnuje se však také kosmetice, hygieně, doplňkům, obuvi, účesům, pokrývkám hlavy, šperkům a u mužů i zbroji nebo vousům.

Hutné textové popisy doprovází stovky autorčiných kresebných rekonstrukcí. Mnohdy se jedná o interpretace, kterým můžete i nemusíte věřit. Různé detaily na pravěkých rytinách či soškách si třeba budete vykládat jinak než autorka; ani jeden z vás přitom nemá záruku, jak to pravěký umělec kdysi doopravdy myslel. Čím blíže k dnešku, tím jsou rekonstrukce detailnější, takže snad na konci jejich autorce odpustíte, že jsou to jen černobílé kresby, ve kterých se na první pohled nezapře její povolání. Vždyť nejde o nic jiného než o řady neživých manekýnů, navlečených do roztodivných kreací. Ale vývojové řady některých základních typů oděvů jsou opravdu pěkné.

A tak možná v knížce Jarmily Navrátilové najdete i nějakou tu inspiraci pro vlastní šatník. Výsledek bude možná trochu extravagantní, ale dnešní doba snese skoro všechno.

O knihu Jarmily Navrátilové „Vývoj odívání v pravěku a starověku“, kterou vydalo nakladatelství Karolinum s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 21. května.

Jarmila Navrátilová: Vývoj odívání v pravěku a starověku. Praha: Karolinum, 2022. ISBN 978-80-246-4563-6.

Spustit audio

Související