Mladí dobrovolníci z celé Evropy jezdí do Merboltic. Poznávají hospodaření na českém venkově

15. červenec 2020 11:40

V maličké vsi Merboltice na Děčínsku uslyšíte v hospodě velmi často angličtinu. Jezdí tam totiž dobrovolníci z celé Evropy, aby se naučili, jak to chodí na venkovském hospodářství.

Víska s 200 obyvateli je multikulturním centrem díky několika akčním spolkům, které tam působí. Mladí lidé ze zahraničí se tam můžou naučit práci na zahradě, kolem hospodářských zvířat nebo se naučit kosit louky.

V malé truhlárně se zase mohou třeba naučit vyrobit stoličku. „Vyzkouší si takový ten základ truhlařiny, práci s pilkou, dlátkem,“ vysvětluje truhlář Jan Marek.

V truhlárně Jana Marka se dobrovolníci z celé Evropy mohou naučit vyrábět například stoličku

„U nás doma jsou dva dlouhodobí dobrovolníci – jeden ze Španělska, druhý z Belgie,“ doplňuje Kateřina Horáčková ze spolku Hvozd.

Spolek nabízí zahraničním dobrovolníkům pobyt na farmě za stravu a ubytování už čtvrtým rokem. Letos ale všechno zkomplikovala pandemie koronaviru.

„Po nějaké době, kdy se uklidnila ta vlna obav, kdo co přiveze, tak se nám začali ozývat Češi, kteří chtěli vyjet do zahraničí, ale protože byly hranice zavřené, tak že by přijeli k nám. To jsme byli moc rádi,“ vzpomíná Horáčková.

„Na začátku ta hostitelská organizace píše projekt, ve kterém si žádá dobrovolníky na určité časové období. Ti pak dostávají každý měsíc kapesné, mají hrazenou cestu, zdravotní pojištění,“ vysvětluje Ondřej Šanc z Hospodářství pod Strážným vrchem, jak celý dobrovolnický program funguje.

Evropský sbor solidarity - logo

Projekt pro dobrovolníky, kteří chtějí do Česka přijet si vyzkoušet práci na farmě, řemeslo nebo se podílet na projektu ve prospěch místní komunity zaštiťuje Evropský sbor solidarity. Je určený pro mladé lidi od 18 do 30 let.

Spustit audio

Související