Miroslav Žbirka - zpěvák

V pondělí 26. října jste mohli poslouchat rozhovor s Miroslavem Žbirkou. Vydal nové album - jmenuje se Empatia - Vcítění a právě kolem něj se točila řeč. Ale mohli jste se dozvědět také, jak je spokojený s akustickým turné, které vedlo i několika severočeskými městy a jak mu rostou děti Linda a David. Poslechněte si celý rozhovor z přiloženého audiozáznamu.

0:00
/
0:00

Celý rozhovor si můžete přečíst přepsaný níže...

Slávka Brádlová, moderátorka: Český rozhlas Sever a dnes vážený host Miro Žbirka, pěkný den.

Miroslav Žbirka, zpěvák: Dobrý den.

Slávka Brádlová, moderátorka: My se setkáváme víceméně pravidelně, vždycky je u toho také někdo třetí, a to je nové album. Nejinak tomu bude i dnes, ale ono, přece jenom, ty roky letí, a protože jsme jednou mluvili i o dětech, tak se musím zeptat. Vyrostly od té doby?

Miroslav Žbirka, zpěvák: Vyrostly, určitě. Syn už, ten už má vlastní kapelu od té doby. Mají dokonce i vizitky a tak dále, takže i na tom vidím, že vyrostl. A dcera se chystá maturovat. Takže jde do tuhého.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tohle byla jenom taková zdvořilostní úvodní otázka. Budeme si hlavně povídat o tom dalším novém dítěti, a to je nové album s názvem "Empátia". Posloucháte Český rozhlas Sever, posloucháte dnešního hosta Miro Žbirku, Mekyho. A já, i když jsem slíbila, že budeme mluvit o novém albu, tak se přece jenom maličko chci vrátit k akustickému tour, které vlastně bude končit někde v půlce listopadu, takže leckterý koncert je ještě před vámi. A docela s potěšením jsme na Severu zaregistrovali, že zhruba třetina těch koncertů se odehrála právě u nás na severu. Děčínem počínaje, kde byla vlastně úplně premiéra.

Miroslav Žbirka, zpěvák: Tak, ano. Například, když říkáte Děčín, tam jsem se dlouho nedostal se skupinou, takže jistě byl tento motiv navštívit tato místa. V Děčíně je pěkné divadlo a vůbec, i v těch jiných městech, kde jsme byli. Dnes už mohu říci, že jsem rád, že jsme se na to dali, protože je to něco jiného. Je to jiný druh zážitku hrát v divadlech. Dokonce se nám to tak líbí, že jsme i prodloužili, že nebudeme končit v půlce listopadu, ale budeme pokračovat, jestli si dobře pamatuji, další koncert přidaný má být v Praze v Hybernii 24. listopadu. A ještě ani to nevím, jestli je úplně definitivní závěr. Tak nám to zachutnalo.

Slávka Brádlová, moderátorka: Vy vůbec máte letos takových zážitků asi víc. Byl to koncert v Londýně, bez proudu, jak se říká po česku, a byl to naopak koncert s velikým symfonickým orchestrem v Praze v Obecním domě. Takže letos, dá se říci, že jste okusil dost takových trošku jiných postupů a přístupů a prezentací.

Miroslav Žbirka, zpěvák: Ano. To je pravda. V Londýně jsme už hráli podruhé na tom místě, to byl pěkný zážitek. Protože tam bylo takové smíšené publikum. Jednak těch Londýňanů, anebo vůbec takové internacionální. A samozřejmě to gró tvořili naši fanoušci, který momentálně se nacházejí v Londýně, čili Slováci i Češi. Takže to bylo velmi pěkné. Co se týká Obecního domu, to bylo také velmi zajímavé vystoupení, na které mě museli dlouho přemlouvat. Jistý pan Martin Hübler nám udělal aranžmá pro velký orchestr některých mých písní. A to se nám také tak zalíbilo, že já to perspektivně vidím tak, že minimálně si to zopakujeme. A na některých místech ještě v republice v divadlech bychom to rádi uvedli.

Slávka Brádlová, moderátorka: Kdybych se měla vrátit k tomu akustickému tour. Po pravdě řečeno, když jsem zachytila první zprávu o tom, že tohle turné se chystá, tak jsem tak maličko říkala, aha, tak to bude prezentace nového alba, které se má objevit v říjnu. A ejhle, ejhle, ono to není tak docela pravda.

Miroslav Žbirka, zpěvák: My jsme toto turné nechtěli postavit vysloveně jen na nových písničkách z alba Empátia. Protože to album vychází koncem října a turné začalo dříve. Takže se nám zdálo logičtější, a zřejmě i pro ty diváky a posluchače je to zajímavější přijít na koncert a slyšet "Atlantidu", anebo "22 dní" a jiné a jiné písně. "Balada o polných vtákoch", protože zřejmě to je to, co od nás očekávají diváci. A my si to také vychutnáváme, takže jsme neměli důvod postavit to jen na těch 14 nových skladbách z alba Empátia. I když jedna tam zaznívá, protože skladba Tento song už v podstatě rotuje v rádiích a tím pádem i ten host, nebo hostka, když to mám takto říci, Magdaléna Šalamounová má možnost zazpívat s námi tuto písničku. Dokonce tam zazní i písnička Empátia v takové zvláštní formě. Ten koncept je postavený takovým způsobem, že zazní jakýsi průřez celé tvorby.

Slávka Brádlová, moderátorka: Tak, a my si teď dáme také vlastně první ochutnávky z alba Empátia. Tento song, tak se jmenuje právě doznělá písnička, zpíval Meky Žbirka, Magdaléna Šalamounová. Je to písnička, která se objevila jako první vlastně z toho nového alba. Já nejsem hudebník, já nemám sluch, natož absolutní. Nicméně, když jsem ji slyšela poprvé, tak mě hlas Magdy Šalamounové připomněl jednu písničku, kde vám v duetu stála z oči v oči vaše dcera Linda, Láska bezbranných. Mně se zdá, že dívky mají hodně podobnou barvičku hlasu, ale možná, že si to opravdu jenom pletu.

Miroslav Žbirka, zpěvák: To jsem si vůbec neuvědomil. Vidíte, na tento duet já jsem vlastně zapomněl. Kdykoliv mě někdo osloví, abych vyjmenoval duety, tak zapomínám na ten, který jsem nazpíval s Lindou. To bylo období, kdy si syn s námi zabubnoval v písničce "Cesta zakázanou rýchlosťou". A jelikož my máme takový zvyk v rodině, když dostane jeden dárek, tak by měl i ten druhý, takže potom došlo na to, že Linda si se mnou zase pro změnu zazpívala skladbu Lásky bezbranných. Já mám rád tu skladbu, má podle mě výborný text Jožky Urbana. Děkuji za to, že jste mi ho připomněla. Ale jinak, já jsem si té podobnosti nevšiml. Spíš bych řekl, že jsem hledal cílevědomě zpěvačku, kterou bych oslovil pro tuto písničku. A mně tu pomohl velmi Internet. Mě ona zaujala komplexně, i v té videopodobě, jak jsem ji viděl a tak dále. Takže celý její šarm, i ten způsob jakým zpívá. Dovedl jsem si to představit v této písničce. A jsem rád, že dnes mohu říci, že to klaplo, že ta písnička má své fanoušky, že rezonuje. Protože to je vždy neznámá, zvlášť pokud se pokoušíte uvést někoho méně známého, což mě při uvádění těchto duetů baví.

Slávka Brádlová, moderátorka: Mluvit o jedné písničce z nového alba Empátia, z nového alba Mekyho Žbirky, to by bylo málo. Takže pojďme se podívat na to autorské zázemí. U řady písniček je jméno vaše a nechybí tam ani Jožo Urban, i když, po pravdě, je to vlastně věc už asi dost stará.

Miroslav Žbirka, zpěvák: Ano, protože Jožko už bohužel není mezi námi, ale on mi psal texty, já jsem byl vlastně ten, který ho jaksi pozval do populární hudby. Protože on by především básníkem. A v osmdesátých letech mi tedy napsal množství textů. Například tento, o kterém hovoříte, to je píseň "Bílá paní". To mi otextoval tuto melodii a já jsem to z pro mě neznámých důvodů sušil v šuplíku do těchto dob. A najednou se mi to nějak tak zalíbilo s tím něco udělat. Ale možná, že to tak mělo být, protože až teď přišel Aleš Zenkl, který z těch čtrnácti 12 písniček vyprodukoval a aranžoval. Přišel s tím aranžmá, které si myslím, že bylo adekvátní pro tuto skladbu. Některé skladby si musí prostě na to počkat než se objeví, přesně tak. A tam je víc takových skladeb. Například z těch 14 jsem si napsal hudbu k 11. Jsou tam 2 skladby od mého bývalého kolegy ve skupině Modus od Janka Lehotského "Záhadná" a "Ztratený sen". Nedělal jsem to tím způsobem, že bych vycházel jen z vlastních melodií, ale ve 3 případech jsem sahal k jiným autorům. Takže 11 vlastních písniček, co se týče hudby, mám na tomto albu. A jestli to dobře počítám, tak přesně polovinu vlastních textů, 7 textů. Kamil Peteraj je další člověk, kterého musím jako textaře připomenout, který se objevuje jako textař na albu. Ten další singl, který se v těchto dnech dostává do oběhu, je poslední písničkou na albu Empátia, jmenuje se "Strom". A k této skladbě mi text napsal právě Kamil.

Slávka Brádlová, moderátorka: Já bych pro tuto chvilku doporučovala písničku, která dala jméno celému albu Empátia. Empátia, písnička, která dala jméno novému albu Mekyho Žbirky. A kdybyste se podívali do slovníku cizích slov, tak najdete převod, ekvivalent vcítění.

Miroslav Žbirka, zpěvák: Vcítění se do toho druhého, že, když tu, přiznávám, sedí s námi Katka, ta ví o tom svoje, že já o Empátii jsem hovořil už asi 5 let. Viděl jsem to jako něco, co jsem znovu a znovu vnášel do hry při jakékoliv debatě. Zdá se mi to takový lék na řešení mnohých problémů, které na tomto světě vidíme. Že je to něco takového, jako když použijete tu známou větu "nedělej nikomu to, co nechceš, aby dělali tobě", zhruba takto. Tak to je též, si myslím, velmi moudrá věta. Kdyby se jí lidé drželi, tak by velmi mnoho věcí se na tomto světě nestalo. A zrovna tak, když jste schopní vcítit se do toho druhého člověka, jak říkají Angličané, oni mají na to takový pěkný výraz, být na chvíli v jeho botách, tak na mnoho věcí se díváte jinak. A také si myslím, že by se mnoho zlých věcí na tomto světě nestalo, kdyby tohoto lidé byli schopni. I když já si uvědomuji, že je to mimořádně těžké. Je to jakýsi ideál. No, a já jsem právě tuto myšlenku empatie stále nosil v sobě. A když jsem objevil melodii, kterou jsem složil a měla přesně ten začátek tatatata, a já jsem pochopil, že se to krásně shoduje se slovem empatie, no, tak už mi nikdo na světě nemohl vymluvit, že tato písnička nebude písničkou Empátia. Tento text jsem napsal. A v momentě, kdy jsem dopsal ten text, tak jsem pochopil, že se vlastně zrodil i název alba. Bude krásné tuto myšlenku empatie šířit i takovým způsobem, že nazvat podle tohoto, pro mě velice důležitého, slova celé album.

Slávka Brádlová, moderátorka: Říkáte, že empatie, schopnost vcítění se do toho druhého, že je to ideál. Dosáhnout ideálu, nevím, jestli je možné. Rozhodně je to těžké, ale není to důvod to vzdávat.

Miroslav Žbirka, zpěvák: Ano, přesně tak. Já vím, vždyť ani já sám toho nejsem v jakékoliv situaci schopný. Vždyť mně je to jasné, že to je téměř nadlidský úkol to neustále uplatňovat. A to asi úplně nejde. Ale navzdory tomu si to připomínat, už to má smysl. Právě já jsem se potřeboval vlastně od toho i svým způsobem osvobodit, protože asi bych se z té empatie už zbláznil, kdybych takovou písničku nenapsal. Takto se to dostalo ven a já tím pádem už potom pravděpodobně budu s tím takový vyrovnanější, že jsem to udělal.

Slávka Brádlová, moderátorka: Hostem ve vysílání Českého rozhlasu Sever byl dnes Miro Žbirka, Meky Žbirka. A povídali jsme zase jako vždycky trošku o životě, hodně o muzice a hlavně o novém albu s názvem Empátia. Děkuju, mějte se moc hezky a na slyšenou.

Miroslav Žbirka, zpěvák: Děkuji pěkně a na slyšenou.

Spustit audio