Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo - omezí léčbu pacientů s rakovinou v Ústeckém kraji

9. únor 2012

Co bude s lidmi v Ústeckém kraji, kteří jsou nemocní rakovinou? To teď řeší vedení Krajské zdravotní. Před několika dny dostalo dopis z Ministerstva zdravotnictví, že od prvního dubna nemůže poskytovat nejmodernější, takzvanou biologickou léčbu.

Ministerstvo zdravotnictví uvádí, že Krajská zdravotní nesplnila řadu podmínek, aby v regionu bylo i nadále onkologické centrum. Masarykova nemocnice není podle ministerských úředníků dostatečné vybavená. Vedení Krajské zdravotní naproti tomu tvrdí, že má jak zkušené lékaře, tak přístroje.

Nesplnila pouze jedinou podmínku, která se ani splnit nedala. Je to výstavba nového onkologického pavilonu. Tuto podmínku dostala před třemi lety. Za tak krátkou dobu podle Krajské zdravotní nejde nový pavilon za miliardu korun postavit a vybavit přístroji. V současné době se ale zpracovává projektová dokumentace.

Dnes, 9. února, bychom se měli dozvědět více podrobností o tom, jak to s léčbou pacientů nemocných různými druhy rakoviny v Ústeckém regionu vypadá, a také co krok ministerstva opravdu znamená. Mluví se totiž o tom, že jde pouze o ukončení nejmodernější, bohužel i nejšetrnější léčby v regionu, ale tím to nemusí končit.

Pokud nebude mít Masarykova nemocnice onkologické centrum, může to ohrozit i léčbu dalšími metodami, tedy i další pacienty. A v Ústeckém kraji jde o stovky lidí. Mají tito nemocní dojíždět do Prahy, do Plzně, Liberce?

Jaké kroky už Krajská zdravotní podnikla, aby tuto hrozbu od prvního dubna odvrátila? To se dozvíte z odpoledního vysílání Českého rozhlasu Sever.

autor: ces
Spustit audio