Ministerstvo vnitra má výhrady k plánované vyhlášce Jirkova o zákazu pití alkoholu na veřejnosti

29. září 2020 14:07

V Jirkově na Chomutovsku začne od 1. října platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti na celém území města. Tamní zastupitelé odsouhlasili rozšíření současné městské vyhlášky. Ta zatím stanovuje více než 50 míst, kde se na ulicích pít alkohol nesmí. Podle ministerstva vnitra je ale rozšíření zákazu na celé město problém.

V blízkosti parku nedaleko centra města je obchod s potravinami. Naproti ní přes park funguje večerka. V parku proto lidé často vidí bezdomovce nebo partičky mladých, popíjejících alkohol.

Na tomto místě v Jirkově zakazuje pití alkoholu na veřejnosti už současná podoba vyhlášky, když ale městská policie někoho přistihne, dotyčný odejde jen o dvě ulice dál, kde už vyhláška neplatí.

Přesouvání lidí, kteří pijí alkohol na veřejnosti na už teď zakázaných místech, má zabránit rozšíření vyhlášky na celé město.

Plošná vyhláška naznačuje podle ústavního soudu svévoli

Jenže s platností vyhlášky na celé město má problém ministertvo vnitra. Podle něj judikatura ústavního soudu říká, že by obce neměly své zákazy formulovat plošně, ale jen v nejméně omezujícím rozsahu.

Výjimkami jsou plošné zákazy hazardu a prostituce. Podle ústavního soudu se totiž jedná o tak negativní jevy, že by mohly narušit veřejný pořádek v jakékoli části obce.

Judikatura ústavního soudu je pro ministerstvo vnitra závazná při dozorování obecních vyhlášek.

„Plošné zákazy přijímané obcemi dle ústavního soudu naznačují svévoli – osobování si pravomoci přijímat obecné regulace, které by měly být přijímány pouze formou zákona. S ohledem na uvedené proto není možné paušální zákazy, platné na území celé obce, v obecně závazných vyhláškách stanovovat,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Ministerstvo vnitra ještě nezískalo k rozboru přesné znění vyhlášky, která v Jirkově začne platit od října. Dá se ale očekávat, že k ní bude mít výhrady.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související