Milostivé léto je tady. Dlužníci ho mohou využít k tomu, aby se zbavili části svých závazků

26. říjen 2021 09:43

Od 28. října se mohou dlužníci zbavit exekucí. Musí jít ale o dluh u veřejnoprávní instituce, jako jsou obce, kraje i stát, jejich organizace, zdravotní pojišťovny, nebo Český rozhlas a Česká televize.

Paní Lenka z Ústecka dluží dopravnímu podniku, zdravotní pojišťovně a za elektřinu 350 tisíc korun i s úroky. Chtěla by využít Milostivého léta – má to ale háček. „Chybí mi finance. Beru 20 000 korun, z toho mám 8 000 korun exekuci, zaplatím nájem, poplatky a zbydou mi 2 000 korun,“ shrnuje.

Milostivého léta by podle zkušeností Veroniky Lipšové z dluhové poradny Člověka v tísni chtělo využít hodně lidí. Mají ale stejný problém jako paní Lenka.

„Občas může pomoci rodina, ale ta je na tom velmi často podobě jako ten dlužník,“ vysvětluje Lipšová.

V tomhle má paní Lenka štěstí – chtěla by se zbavit aspoň nejmenšího dluhu – pokut za jízdy načerno. „Jde dohromady asi o 20 tisíc. Dluh i s úroky je přitom nějakých 130 tisíc – tak toho bych se mohla zbavit, kdybych měla 20 tisíc. Naštěstí mám skvělou rodinu, která se mi snaží všemožně pomoci,“ dodává.

Informace o Milostivém létu najdete na webu Jak přežít dluhy

Marcela Rajsiglová z dluhové poradny městských sociálních služeb v Chomutově upozornila ještě na další důležitou podmínku.

„Netýká se to dluhů, které vymáhají nějaké agentury, které skupují nevymahatelné pohledávky nebo soukromé společnosti, které takové pohledávky odkupují. Musí to být ten původní věřitel, u kterého ten dluh vznikl, a musí to vymáhat exekutor,“ uvedla Rajsiglová.

Veřejnoprávní instituce jsou i firmy vlastněné obcí, krajem nebo státem – takže třeba i krajské nemocnice nebo ČEZ.

 S vyřízením formalit k využití Milostivého léta lidem pomůžou v každé dluhové poradně. Podrobnosti jsou třeba na webu organizace Člověk v tísni Jakprezitdluhy.cz.

„Je tam ještě dopis, který musí nejdřív dlužník poslat exekutorovi. Dotázat se, kolik jistin ještě zbývá k doplacení, případně jestli je na to nějaký speciální bankovní účet, kam to může poslat. Musí také oznámit tomu exekutorovi, že chce to Milostivé léto uplatnit,“ dodává Veronika Lipšová.

Milostivé léto mohou dlužníci využít do 28. ledna 2022.

Spustit audio

Související