Miloš Štěpán: Sbírka filmových promítaček? Prostorově náročný koníček!

15. prosinec 2014

Miloš Štěpán z Krupky se zamiloval do kina a už více než 30 let sbírá vše spojené s filmem. Hlavně promítačky, ale třeba i kamery. S tímto poněkud neskladným koníčkem začal v 70. Letech minulého století. Tehdy spoluzakládal filmové studio - jeho členové natáčeli krátké filmy o Krupce a Miloš Štěpán se tehdy poprvé dostal do promítací kabiny.

„Zpočátku jsem přetáčel filmy a chodil panu promítači pro pivo, pak jsem ale i rozjel představení a všechno kolem toho. No a pak se naskytla možnost koupit první promítačku…“ vzpomíná Miloš Štěpán.

V jeho sbírce nechybí ani promítačka z prvního putovního kina na severu Čech. Její majitel Josef Hasenkopf čekal na promítací licenci dva roky a první filmy na velkém stroji na litinovém podstavci promítl divákům v roce 1909 v Ústí nad Labem.

„Nesměl hrát filmy hambatý, s náboženskou tématikou, nesmělo v těch filmech být násilí.. Dělal to asi 4, 5 let a pak s tím praštil,“ komentuje počátky kinematografie na severu Čech Miloš Štěpán.

Jeho sbírka obsahuje kolem 30 kamer, 80 projektorů a mnoha věcí okolo. Sám sběratel odhaduje, že je v ní kolem tisíce exponátů.

Mnohem větší část sbírky kinotechniky Miloše Štěpána než v duchcovském kině si budeme moci prohlédnout asi od února ve Valdštejnském zámku v Litvínově.

autor: hau
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.