Milan Hejduk – držitel Stanley Cupu z Ústí nad Labem

14. březen 2023

14. února 1976 se v Ústí nad Labem narodil jeden z našich nejúspěšnějších hokejistů – Milan Hejduk. První krůčky dělal na ústeckém a teplickém ledě.

Za svou dvacetiletou aktivní kariéru získal s českým týmem na olympijských hrách zlato v Naganu a bronz v Turíně. S týmem Colorado Avalanche, ve kterém strávil celou zámořskou kariéru, vyhrál v roce 2001 Stanley Cup. V sezóně 2002/2003 se stal držitelem prestižní Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce. V 82 zápasech základní části NHL tehdy nastřílel 50 branek.

Český klubový titul má Hejduk také, a to s Pardubicemi – za rok 2005. Právě tady začala v roce 1993 jeho profesionální kariéra. Hned v první sezóně byl oceněn jako nejlepší nováček. Zajímavé je, že nejvyšší soutěž vyhrál s Pardubicemi v roce 1973 také Hejdukův otec.

Milanu Hejdukovi chybí pouze jedna prestižní trofej, a to titul mistra světa. Za seniorskou českou reprezentaci ale odehrál pouze dva šampionáty. Na tom švýcarském v roce 1998 získal bronzovou medaili.

Se svou manželkou Zlatuší má Milan Hejduk dvojčata – Marka a Davida. V roce 2004 mu bylo uděleno čestné občanství města Ústí nad Labem.

autor: Milan Knotek
Spustit audio