Mikulášská tradice

5. prosinec 2011

Spousta lidových zvyků zanikla, některé ale prokázaly podivuhodnou životnost. Například Mikuláš s čertovsko-andělským doprovodem... Jejich obcházení přežilo všechny společenské řády. Kdo to ale vlastně Mikuláš byl a proč obchází a rozdává hodným dětem dárky?

Mikuláš od mládí tíhl k duchovnímu životu, po smrti rodičů rozdal část jmění a legenda vypravuje, jak obdaroval zlatem tři chudé dívky, aby si nemusely na věno vydělávat prostitucí. Chtěl se skromně vyhnout díkům a tak se vydal na pouť, která ho dovedla do města Myra, kde zrovna volili biskupa.

Nemohli se dohodnout, kdo se jím stane a nakonec se usnesli, že to bude ten, kdo druhý den jako první vstoupí do chrámu - a to byl putující Mikuláš. S pokorou sobě vlastní pak úřad vykonával, ale neunikl mučednické smrti - 6. prosince, někdy mezi lety 345 a 352.

Ovšem Mikuláš jako světec toho má na starosti mnohem víc, je patronem námořníků, v den jeho svátku se uzavíraly velké obchody, chrání děti před úrazem a nemocemi, pomáhá rodičkám v těžké hodince a někde se ke svatému Mikuláši dokonce modlí dívky toužící po ženichovi.

Přežil i amerikanizaci na Santa Clause a každoročně si najde čas, aby obešel naše domovy a odměnil hodné děti - s tím mu pomáhá anděl. Také tak trochu pokárá ty zlobivé - i když na to má přímo specialistu - čerta.

Mikulášská trojice je symbolem štědrosti, dobra i zla a měla by ,nejen dětem, ukazovat tu správnou cestu životem.

Spustit audio