Michal Mareš – levicový intelektuál, spisovatel, novinář, básník a anarchista z Teplic

31. květen 2023

Život levicového intelektuála není žádný med. Své o tom věděl také spisovatel, novinář, básník a anarchista Michal Mareš, který se narodil v roce 1893 v Teplicích.

Ze středoškolských studií byl v 17 letech vyloučen za protest proti popravě španělského anarchistického teoretika Francisca Ferrera.

Sám Mareš byl jedním z nejmladších aktivních anarchistů. Jako novinář a autor próz i divadelních her se v době první republiky věnoval sociálním problémům.

V roce 1921 vstoupil do KSČ. Psal pro Tribunu a Prager Tagblatt a spolupracoval s Rudým právem. Přátelil se s Jaroslavem Haškem i dalšími velikány, například s Karlem Čapkem, Franzem Kafkou nebo Egonem Erwinem Kischem.

Za druhé světové války pracoval částečně v ilegalitě. Pomáhal Židům a německým antifašistům a v součinnosti s českými četníky organizoval černou poštu do terezínského ghetta.

Jeho radost z osvobození v roce 1945 netrvala dlouho. Omylem ho zatkla sovětská NKVD. Mareš pak začal v Peroutkově týdeníku Dnešek poukazovat na nečisté a nezákonné praktiky nastupujícího režimu. V této souvislosti dokonce použil pojem „gestapistické metody“. Po únoru 1948 byl kvůli tomu odsouzen a uvězněn na sedm let. Potom měl zákaz publikovat. Pracoval na stavbě a dožil v bídě s minimálním důchodem.

Zapomenutý Michal Mareš zemřel v Praze v roce 1971. O 20 let později byl rehabilitován. Jeho rodné město si ho připomíná pamětní plaketou v Českobratrské ulici.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.