Roman Zach – nejvyšší českých herec, hudební skladatel i kutil z Ústí nad Labem

9. květen 2024

Měří 204 centimetrů a v basketbalovém městě Děčín vystudoval stavařinu. Košíkovou se ale neživí. Nejčastěji si vydělává jako doktor, architekt nebo vyšetřovatel. Takové jsou totiž časté televizní role postavou nejvyššího českého herce Romana Zacha.

Narodil se v roce 1973 v Ústí nad Labem. Po střední průmyslové škole studoval DAMU.

Působil v pražském Činoherním klubu, Národním divadle, Dejvickém divadle i v ústeckém Činoherním studiu. V současné době je na volné noze. O zajímavé příležitosti nemá nouzi.

Proslavily ho hlavně role v televizních seriálech. Slávu a obdiv žen získal jako sukničkářský fotograf v Redakci i jako doktor Šebek v Ordinaci.

Výrazné role ztvárnil také v seriálech Hvězdy nad hlavou nebo Modrý kód. Viděli jsme ho také v cestopisném sérii o Indonésii.

Před filmovou kamerou stál ve snímcích Vaterland, Štěstí, Pouta, Ženy v pokušení, Anthropoid, Metanol, Fair Play Deníček moderního fotra, Princezna zakletá v čase nebo Jak přežít svého muže.

Roman Zach rovněž skládá hudbu k filmům a divadelním inscenacím.

S manželkou, kostýmní výtvarnicí Andreou Královou, má syna Prokopa a dceru Agátu. Nejraději relaxuje na chalupě. Jeho vášní je prý v poslední době kutilství.

autor: Milan Knotek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.