Mezi centrem Ústí a Střekovem mají během oprav Benešova mostu jezdit trolejbusy na baterie

25. leden 2019

Ústecký kraj a město Ústí nad Labem řeší, jak zabezpečí dopravu ve městě během oprav Benešova mostu. Mezi centrem města a částí Střekov mají jezdit trolejbusy na baterie. Pěším bude sloužit provizorní lávka. Práce na opravě důležitého mostu přes Labe mají začít v příštím roce.

Nákup šesti hybridních trolejbusů vyjde na víc než 100 milionů korun. Mezi současným mostem Edvarda Beneše a Mariánským mostem bude k dispozici také dočasná lávka pro pěší. Na ní mají také během oprav vést inženýrské sítě, které jsou dosud v Benešově mostě.

Jak bude řešená běžná silniční doprava mezi Střekovem a centrem města zatím není jasné.

Jak by mohla oprava mostu vypadat, popsal primátor Petr Nedvědický: „Je to zajímavé technické řešení – celá ta vozovka bude vysunuta, zlikvidována a následně tam bude nasunuta nová konstrukce. Zůstanou oblouky a táhla toho mostu, zůstane předmostí.“

Město například požaduje na opraveném mostu Edvarda Beneše zbudování širších chodníků tak, aby se na nich mohli zároveň pohybovat chodci i cyklisté. Generální oprava začne zřejmě v polovině příštího roku.

Před mostem v Ústí se opravy dočkají mosty ve Štětí a Roudnici

Už v letošním roce ale začnou opravy dalšího důležitého mostu přes Labe, a sice ve Štětí na Litoměřicku. Pěším a cyklistům bude během rekonstrukce sloužit přívoz přes Labe, motoristé budou muset využívat most v Roudnici nad Labem nebo v Mělníku.

Most ve Štětí má být hotový do konce srpna příštího roku. Potom chce kraj začít s opravou mostu v Roudnici nad Labem.

„Je potřeba práce na všech významných mostech přes Labe zkoordinovat, protože jich v kraji zas tolik není. Ve chvíli, kdy bude hotový jeden, může se začít s opravou dalšího,“ vysvětlila při podpisu smlouvy na opravu mostu ve Štětí Magdalena Fraňková z ústeckého krajského úřadu.

autor: bach
Spustit audio

Související