Městská knihovna v Mostě si připomíná 100 let existence, chystá koncert i výstavu

15. březen 2023 08:58

Městská knihovna v Mostě letos slaví 100 let své existence. Ve starém Mostě vznikla v roce 1923, sídlo měla mít na tamní Staré poště. Žádné listinné důkazy o začátku půjčování knih ke konkrétnímu datu ale neexistují. Knihovníci proto vychází z prvního soupisu výpůjček a počtu čtenářů, který pochází z konce roku 1923.

V té době ale bylo ve starém Mostě knihoven více. „Určitě už v té době působila německá městská knihovna. Byli taky ale i české knihovny – například knihovna spolku Vlastimil,“ vyjmenovává historik Oblastního muzea a galerie v Mostě Jiří Šlajsna.

Česká veřejná knihovna v Mostě často měnila svou adresu. „Původně sídlila na Staré poště, těsně před válkou se měla přemístit do piaristického gymnázia, tam se ale nakonec po zabrání Sudet přemístila knihovna německá. Po válce na gymnáziu zůstal i nová česká knihovna,“ popisuje Šlajsna.

Po válce se knihovna z piaristického gymnázia přestěhovala na starou polikliniku a pak už, těsně před demolicí starého Mostu, do Mostu nového. „Původně to bylo několik poboček po celém Mostě, pak přesídlila do lidové školy umění na dnešní Moskevské, odtud pak v 80. letech už do nové budovy,“ doplňuje Šlajsna.

Nová budova mostecké městské knihovny z roku 1985 se může pyšnit tím, že šlo o první poválečnou budovu stavěnou výhradně pro knihovnické účely.

V knihovně je také nejdelší lustr, který byste v evropských knihovnách mohli najít – měří 63 metrů. Jeho autorem je sklář Vladimír Procházka.

Přímo pod lustrem mi knihovník Miroslav Bünter ukazuje první písemnou zmínku o mostecké knihovně: „Jde o dochovaný výkaz o činnosti knihovny za rok 1923. Prvním knihovníkem byl jistý Ernst, neboli Arnošt Průcha. V roce 1923 byla knihovna otevřena 85 dní, měla 6408 čtenářů a vypůjčila 6251 knih zábavních, 118 knih naučných a 75 časopisů.“

Knihovna si své výročí letos připomene například 100 příspěvky na sociálních sítích o historii knihovny, výstavou fotografií, ale i koncertem. V roce 2025 by se měla knihovna zase stěhovat, tentokrát do nově zrekonstruovaného kulturního domu Repre.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související