Dluhové poradny v Chomutově a Mostě evidují nárůst klientů, kterým po zdražení nezbývají peníze na jídlo

7. březen 2023 14:43

Dražší potraviny, jízdné i energie přivádí do dluhových poraden v Mostě a Chomutově stále více lidí. Podle pracovníků v sociálních službách přitom nejde jen o ty nejchudší.

Jako například pan René a paní Jaroslava, kteří si přišli pro potravinovou pomoc do Diakonie v Mostě. Šedesátník René žije sám – je na sociálních dávkách a kvůli zdravotním problémům nemůže najít práci. Pro potravinovou pomoc si chodí každý týden. „Maso, brambory, chleba, máslo – všechno jde nahoru,“ krčí rameny. Stejně to vnímá i paní Jaroslava: „Jsem ráda, že sem mou chodit – všechno je to drahý, jinak bychom se neuživili.“ Také ona žije sama ze sociálních dávek.

Pro potravinovou pomoc přichází více než v minulosti lidé, kteří žijí sami. „Nemají těch sociálních dávek tolik, takže těch peněz mají skutečně o hodně méně než taková rodina s dětmi,“ vysvětluje Michaela Krdlínová z mostecké Diakonie.

Dluhovou poradnu Diakonie v Mostě, ale i potravinovou pomoc nevyhledávají už jen ty nejchudší rodiny. „Přibývá klientů, kteří třeba dříve patřili až do té střední vrstvy, takže se nám ta skladba mění,“ podotýká sociální pracovnice Jana Baborová.

Vyšší počet klientů hlásí i dluhové poradny

Stejná situace je také v sousedním Chomutově. Dluhová poradna městských sociálních služeb vnímá nárůst klientů, kteří kvůli dražším nákladům na život nemohou splácet dluhy.

„Lidem zbývá méně peněz na zajištění základních životních potřeb – od bydlení po splácení těch závazků, které v současné chvíli mají, a které ještě loni byli schopni řádně splácet,“ popsala situaci Marcela Rajsiglová z chomutovské dluhové poradny.

Podle ní se do finanční tísně dostává stále více lidí. „Situace, která nastává, postihuje větší část společnosti – už i takovou tu střední vrstvu, nejsou to už jen ty nízkopříjmové skupiny, samoživitelé a rodiny s dětmi,“ dodává Rajsiglová.

Podle dluhových poraden v Mostě a Chomutově se do problémů dostávají i mladé rodiny, které splácí hypotéku a po zdražení služeb a potravin nedokáží vyjít s penězi.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související