Město Žatec podpořilo nemocnici. Zdravotní sestry a další personál dostanou finanční odměnu

5. červenec 2019 08:00

Zdravotní sestry a další pracovníci středního a nižšího zdravotnického personálu dostanou letos stabilizační příspěvek od vedení nemocnice v Žatci. Peníze na něj pošle město, které je zřizovatelem nemocnice.

„Na každém oddělení chybí minimálně dvě sestry na to, aby se zachoval řádný chod oddělení – včetně nemocností, střídání o dovolených. Na některých odděleních máme provoz zajištěn jen díky důchodkyním, které jsou ochotné být stále v plném pracovním provozu,“ popisuje manažerka kvality nemocnice Jana Olšanová.

Město chce ocenit sestry za dobrou práci a motivovat je, aby v nemocnici zůstávaly. Zastupitelé na tento účel schválili z rozpočtu pro nemocnici 4 miliony korun. Dalších 10 milionů pak radnice pošle nemocnici na provoz.

Pracovníci žatecké nemocnice při debatě s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem

„Jde o to, alespoň symbolicky, ocenit ty, kteří tady roky poctivě pracují,“ ¨vysvětlila starostka města Zdeňka Hamousová z hnutí ANO.

Každá sestra, která se zaváže pracovat v nemocnici alespoň další tři roky, dostane odměnu přibližně 30 tisíc korun.

„Už pracuji 35 let a konečně také někdo ocenil ty starší. Protože mladí dostávají náborové příspěvky, aby je sem vůbec dostali, a na ty staré, kteří tu už tolik let oddřeli, na ty zatím nikdo moc nekoukal,“ myslí si laborantka z oddělení RTG Jaroslava Tvarůžková.

„V současné době se zdá, že se zvětšuje zájem o studium na středních zdravotnických školách. Počet zájemců stoupá, ale je samozřejmě nutné, aby ti absolventi byli kvalitní. Určitě se tím budeme zabývat – chceme se zaměřit právě třeba na kvalitu vzdělávání sester,“ potvrdil důležitost zdravotní profese ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V žatecké nemocnici teď pracuje přibližně 40 lékařů a 160 pracovníků středního a nižšího zdravotního personálu – tedy sestřiček a dalších pomocníků.

autor: Libor Želinský
Spustit audio

Související