Město Plauen se halí do vlny

13. červen 2012

Do saského Plauen dorazilo pouliční umění, které v posledních letech dobývá světové metropole – pletené graffiti. Nejsou k němu potřeba barevné spreje, ale vlna a jehlice.

Právě těmi, jak píše Freie Presse, se vyzbrojila skupina plauenských nadšenců a oplétají městské lavičky, sochy, schránky, telefonní budky, ale třeba radnici, kostel, divadlo a další budovy.

Akce má ve městě velký ohlas a přidávají se k ní další a další obyvatelé všech věkových skupin. Jak trefně řekl jeden z pletařů: „Pletení spojuje.“

Die sächsische Stadt Plauen wurde von der Straßenkunst besucht, die in den letzten Jahren alle Weltmetropolen erobert hat – Strick-Graffiti. Dazu braucht man keine Spraydosen, sondern Wolle und Stricknadel. Genau damit hat sich die Gruppe Plauener Enthusiasten ausgerüstet. Stadtbänke, Statuen, Briefkästen, Telefonhörer, aber auch Rathaus, Kirche, Theater und andere Gebäude wurden eingestrickt. Die Strick- Aktion findet großen Anklang und Einwohner aller Altersgruppen machen mit. Wie einer der Strickenden treffend meint: „Stricken verbindet“.


Zvětšit mapu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.