Města na severu Čech škrtají investice na příští rok. Někde zvažují i prodej obecního majetku

26. listopad 2020 14:50

Pandemie koronaviru zahýbala s rozpočty měst a obcí už na jaře, kdy radnice často promíjely nájem za nebytové prostory, poskytovaly finanční pomoc podnikatelům a živnostníkům. To mělo a má vliv na výběr obecních daní a radnice odkládaly plánované letošní investice. Vláda navíc rozhodla o zrušení super hrubé mzdy, což má také vliv na nižší daňové příjmy měst. Radnice proto letos odkládaly plánované investice. Odrazilo se to i při sestavování rozpočtů na rok 2021.

„My jsme dali prioritu investicím odloženým v roce 2020 – ty jsme se tam snažili dát na 100 %,“ komentuje investice zahrnuté v rozpočtu na příští rok starostka Jirkova na Chomutovsku Darina Kováčová z hnutí ANO.

To, co radnice nerealizovala letos, chce postavit a vybudovat v příštím roce. „Týká se to například vybudování parkovacích míst v lokalitě Pod Přivaděčem i nové lávky přes přivaděč na Březenci,“ konstatuje Darina Kováčová.

Vyjmenovává také, na které plány se v nejbližších letech zřejmě vůbec nedostane: „Úplně zrušíme akce, které se nepromítly ani do toho rozpočtu pro rok 2021. Plánovali jsme revitalizaci městské zeleně nad městskými sklepy. Do rozpočtu na příští rok se mělo vejít mnohem víc akcí, ale ty mají pořadník a bude se na ně čekat do dalších let.“

Jirkov zvažuje i prodej svého majetku, aby město nahradilo propad daňových příjmů.

„Neradi budeme prodávat svůj majetek, ale jsou jedna či dvě budovy, o kterých by se dalo přemýšlet,“ dodává Kováčová.

Úsporná opatření plánují i v Kadani, v Rumburku či v Chomutově

O rozpočtu na příští rok budou na počátku prosince jednat i v Kadani na Chomutovsku. Už teď je jasné, že se některé tamní plány na rok 2021 neuskuteční.

Jeden konkrétní vybírá starosta Kadaně a náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Kulhánek z ODS: „Chtěli jsme opravit komunikaci a přilehlé chodníky v ulici Kpt. Jaroše. Zbýval takový úsek, který jsme si mysleli, že uděláme v příštím roce, ale zatím to budeme muset odložit.“

Stejný problém řeší i ve východní části kraje, v Rumburku na Děčínsku. Do nového roku jdou s pesimistickou variantou rozpočtu, která zvažuje vrácení 14milionové dotace na přestavbu jednoho z objektů na bytový dům. 17 milionů ze svého totiž město dávat v době poklesu daňových příjmů nechce.

Podle starosty Lumíra Kuse z hnutí ANO není vyloučený ani prodej obecního majetku: „Řekli jsme si, že půjdeme do té pesimistické varianty, a v případě, že se nějaké peníze ušetří, nebo se prodá nějaký majetek, tak podle toho dál budeme postupovat.“

Kvůli navýšení příjmů města například také zrušili v Chomutově plošný zákaz hazardu a povolili vznik kasin.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související