Měsíc si dá už brzy k obědu kousek Slunce!

15. říjen 2022

Jeden z nejoblíbenějších nebeských úkazů, částečné zatmění Slunce, se k nám vrací po roce a čtyřech měsících. Nastane už za několik dní – 25. října takřka v pravé poledne.

Nejprve trocha historie i teorie. Záznamy o zatměních sahají daleko do minulosti, nejstarší známý doklad je z čínských kronik z roku 2137 př.n.l. Dvorní astrology Si a Che, kteří se opili a včas neupozornili císaře na úplné sluneční zatmění, to tehdy stálo život. Slunce požírala ohromná obluda a lid ji bubnováním a hlukem neměl možnost odehnat. Co naplat, že se Slunce vzápětí vrátilo na oblohu, hvězdáři porušili zákon a museli pykat…

Konec světa a nebeská mechanika

Částečné zatmění Slunce 10. 6. 2021 narušovala místy oblačnost

Podobně jako u komet viděli lidé v těchto úkazech posly zlých zpráv. Nemusíme jít do středověku, nevyhnula se tomu ani moderní doba. Tak třeba podle francouzského věštce Nostradama mělo zatmění v srpnu 1999 přinést konec světa. Zkáza se nekonala, pověrčivci zůstali doma a přišli tak o jedinečnou podívanou.

Jak funguje nebeská mechanika při slunečním zatmění? Měsíc v novu vstoupí mezi Zemi a Slunce, které zakryje, a stín přejde přes část zemského povrchu. Neděje se tak při každém novu, protože rovina dráhy Měsíce je vůči zemské o několik stupňů skloněná. Zatímco úplná zatmění se Česku už dlouho vyhýbají – poslední bylo v roce 1706 a na další si počkáme až do října 2135, částečná jsou častější.

Kdy a jak sledovat vykousnuté Slunce

Zatmění Slunce 25. 10. 2022 pro Ústí nad Labem

Je úžasné, že je astronomové dovedou na desítky i stovky let dopředu předpovědět a vypočítat s přesností na minuty i sekundy. O nadcházejícím zatmění, které uvidíme v Česku v celém jeho průběhu jako částečné, díky nim víme, že pro oblast Ústí nad Labem odstartuje v úterý 25. října v 11 hodin 11 minut a 54 sekund SELČ. Maximální fáze, kdy Měsíc skryje Slunce z více než čtyř desetin, bude ve 12 hodin a 16 minut a konec spektáklu se očekává ve 13 hodin 21 minut.

K bezpečnému pozorování i fotografování je nutný sluneční filtr či speciální brýle. Některé hvězdárny je nabízejí. Na obyčejné protisluneční brýle či začouzené sklíčko zapomeňte, mohli byste si poškodit zrak nebo čip svého fotoaparátu, a to by za to nestálo. Přejeme vydařenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související