Menší kempy a penziony na Mostecku a Chomutovsku si stěžují na nedostatek hostů, ty větší mají plno

22. červenec 2020 10:36

Na Mostecku a Chomutovsku evidují majitelé méně známých ubytovacách zařízení oproti loňskému roku poloviční tržby. Naopak tradiční a velké kempy, jako například Kamencové jezero, a zavedené penziony, jako je třeba Emeran na Klínech na Mostecku, hlásí beznadějně vyprodáno. Podle Destinační agentury Krušné hory zatím letos do Krušných hor míří rekordní počet turistů.

„Lidé, kteří nikdy nejezdili pod stan, tak to teď zkoušejí. Pravda je ale taková, že hodně lidí zase dovolenou ruší,“ komentuje situaci v kempu pod Červeným Hrádkem u Jirkova na Chomutovsku jeho majitel Karel Matějka. Podle něj jsou obsazené jen chatky, kam jezdí stálá klientela.

Podobné je to v penzionu Stará škola v Klínech na Mostecku. Jindy po celé léto beznědějně obsazené pokoje teď zejí prázdnotou.

Chatky v kempu v Horní Plané

Podle majitele Václava Lidického může být za nezájmem o ubytování i letošní poměrně chladné a deštivé léto. „Loni bylo krásné léto, téměř vůbec nepršelo, a letos je to takové… Těžko říct. Samozřejmě chybějí nám i němečtí turisté. Loni jsme měli narváno, předloni také, letos je to horší. Jestli je to covidem, nebo počasím, to těžko říct,“ dodává.

Turistů na Mostecku je více než vloni

Zatímco si majitelé menších penzionů a kempů stěžují na menší počet hostů, větší a zavedená ubytovací zařízení jsou plná. Platí to například pro hotel Emeran na Klínech na Mostecku anebo o kempu u Kamencového jezera v Chomutově.

Podle Destinační agentury Krušné hory přijelo například na Mostecko zatím více turistů než loni. „Na Krušné hory je teď velký nápor. Podle starostů, se kterými jsme v kontaktu, je ten zájem lidí opravdu velký. Trochu si ale stěžují na nepořádek,“ říká ředitelka agentury Petra Fryčková.

Otázkou tak zůstává, kdo jsou turisté, kteří do Krušných hor přijíždějí. Jestli jde o ty, kteří přijíždí v rámci kraje, když namísto dovolené v zahraničí, nebo v jiném regionu zvolili dovolenou doma formou výletů. Anebo zda jde o turisty, kteří přijíždějí na jeden den bez noclehu.

Odpověď dají až statistiky po ukončení turistické sezóny.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související