Mateřskému centru Klubíčko v Litvínově hrozí po 17 letech zánik. Pomoci by mohla veřejná sbírka

16. únor 2021 13:12

Mateřské centrum Klubíčko v Litvínově na Mostecku má peníze na provoz jen do poloviny roku. Po 17 letech činnosti mu tak hrozí zánik.

Může za to snížená podpora od města i soukromých firem, které v době pandemie koronaviru nejsou tak štědré, jak v minulých letech. Provozovatelka mateřského centra proto vyhlásila na jeho podporu veřejnou sbírku. Na zachování provozu jí chybí 400 tisíc korun.

Podaří se litvínovské Klubíčko zachránit?

„Pro nás by to byl velký problém, protože syn je na Klubíčku opravdu závislý,“ zamýšlí se nad případným ukončením provozu Klubíčka Martina Šafářová.

Do mateřského centra chodí už tři roky se svým synem, který trpí autismem se středně těžkou mentální retardací.

Podobně je na tom i Alžběta Hendrichová se svými pětiletými dvojčaty, jedno z nich má Downův syndrom. „Chodíme sem dvakrát i třikrát týdně. Tady nic jiného pro děti v tomto věku není. A někam dojíždět? To je taky docela problém,“ vysvětluje.

Mateřské centrum nabízí už 17 let setkávání zdravých dětí s dětmi s mentálním a tělesným postižením.

Jedinou zaměstnankyní je zakladatelka Miroslava Ondová, k ruce má 4 externí spolupracovnice. „Tráví u nás volný času už děti od nejútlejšího věku – od batolátek. Ročně sem chodí stovky dětí,“ shrnuje.

A co podle ní způsobilo existenční potíže Klubíčka? „Jsou nižší příjmy na obcích i ve firmách, které nás dříve podporovaly. Kvůli tomu rozdělují mnohem méně peněz neziskovkám, než tomu bývalo v minulosti,“ popisuje Ondová.

Peníze chybí městům i firmám

Proč radnice v Litvínově poskytla letos Klubíčku na provoz polovinu obvyklé částky, tedy 50 tisíc korun, vysvětluje mluvčí města, Jitka Pavlíková: „Je to důsledek koronavirové pandemie. Bohužel musela být pokrácena částka grantu všem příjemcům těchto peněz od města.“

Více než 300 tisíc korun dostalo Klubíčko několikrát od Nadace rozvoje občanské společnosti v rámci sbírky Pomozte dětem. Letos nadace podpoří jiné projekty.

Ředitelka nadace Taťána Plecháčková ale radí, jak se ze svízelné situace dostat: „Napojit se na dárcovský portál a vypsat tam výzvu na podporu – na zachování činnosti.“

Klubíčko si už založilo veřejný účet, kam mohou lidé přispět.

„Jmenuje se to Znesnáze21 – tam mohou lidé posílat peníze, vždycky pro toho, kdo si o tu pomoc zažádá,“ doplňuje Miroslava Ondová.

Na účtu je po pěti dnech téměř 50 tisíc korun. Sbírka potrvá ještě necelé tři měsíce.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související