Městské kulturní centrum v Bílině přišlo s háčkovací výzvou

7. únor 2021

Pohádkový les v Bílině díky ní čeká jarní proměna. Některé větve z jeho stromů rozveselí barevné šály, které háčkují příznivci Kulturního centra.

To v době, kdy protiepidemická opatření stopla veškerou veřejnou kulturu, přišlo s háčkovací výzvou pro dlouhé zimní večery. Přidat se může kdokoliv.

„Vezmu si vlnu, háček dám si dohromady třeba tři, čtyři barvy, aby to bylo veselé, udělám si řetízek, ten spojím dokola a dávám do toho dlouhé sloupky. Jednou nahazované dvakrát, to záleží na tom, jak se mi zrovna chce, nebo jak mi vychází vlna,“ popisuje výrobu háčkovaných ozdob Eliška Růžičková.

Pohádkový les v Bílině díky ní čeká jarní proměna. Některé větve z jeho stromů rozveselí barevné šály, které háčkují příznivci Kulturního centra

Zpracovává všechny zbytky, kterých má prý doma požehnaně. Plete a háčkuje celý život, takže se hned zapojila do háčkovací výzvy Kulturního centra Bílina.

„Asi kdyby nebyla ta pandemie, tak by mě to asi nenapadlo. Pociťovala jsem, že už je to pro lidi dlouhé, všechno je šedé, lidé jsou v depresích. Tak jsem si řekla, že zimní večery strávíme děláním barevných věcí pro zahřátí duše,“ usmívá se vedoucí centra, Martina Tuháčková, která přišla s myšlenkou ozvláštnit bílinský Pohádkový les.

Jedná se o lesopark poblíž sídliště, plný dřevěných figurek z večerníčků a dalších atrakcí pro děti. Vznikl už roku 1974. „To je spíš turistická atrakce. Je tam víc lidí než zvířátek. A opravdu nechceme obháčkovat celý les, spíš dva tři stromy. Ono se to nezdá, ale ozdob bude potřeba hodně,“ vysvětluje.

Grafička Martina Aubrechtová se do háčkování taky zapojila: „Třeba když má strom suchou větev, ten strom, aby nám někdo nevynadal, že děláme něco neekologického,“ uvažuje.

„Je to neškodná zábava. Pro dřevinu to není nebezpečné. Nemůže to způsobit zaškrcení ani kontaminaci. Z přírodovědného hlediska to dřevinám neublíží,“ mírní případné pochyby Petr Janda, ekolog a biolog poradenské firmy z oblasti ochrany přírody a krajiny

V kulturním centru zatím hotová dílka různých tvarů a barev shromažďují. A postupně sešijí do dlouhých pruhů, kterými v březnu obalí části větví v Pohádkovém lese.

autoři: Jana Vitásková , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související