Mateřská škola v Dobroměřicích získala nejvyšší ocenění programu Skutečně zdravá škola. Jako jedna z pěti v Česku

29. listopad 2024 09:20

Mateřská škola v Dobroměřicích na Lounsku získala zlatá kritéria programu Skutečně zdravá škola. Vzorově přistupují k výchově, ale speciálně pak ke stravování dětí.

V Dobroměřicích jsou vlastně o pár kroků napřed i před novou vyhláškou o stravování školáků. Tu chystají odborníci ministerstva zdravotnictví, školství a Státního zdravotního ústavu.

Novela skoro 30 let starých pravidel o stravování dětí, takzvaný „spotřební koš“, by mohla začít platit v září 2025.

„Není to jen o kuchyni, ale i o tom, jak ty děti vzděláváme a vedeme je k původu jídla,“ hodnotí ředitelka školky Ludmila Jirotková část práce, která vedla k splnění zlatých kritérií programu Skutečně zdravá škola a pokračuje: „Začali jsme pracovat s dětmi i rodiči, začali jsme pořádat různé farmářské trhy – to zlato je vlastně už jen taková ta třešnička na tom pomyslném dortu.“

„Co dělá mateřskou školu Dobroměřice jedinečnou? Jednak jejich vztah k rodičům, pak také například jejich nádherná jedlá školní zahrada. Jejich školní jídelna pak prokazuje, že používat kvalitní čerstvé sezónní lokální suroviny je možné i za současných finančních podmínek,“ vysvětluje Tom Václavík, ředitel a odborný garant programu Skutečně zdravá škola.

Po 30 letech by mělo dojít k systematické proměně stravování ve školních jídelnách

Program zaměřený na zdravé stravování ve školských zařízeních nastartovala před 10 lety občanská iniciativa a je dobrovolný.

Změnu má přinést po 30 letech nová vyhláška takzvaný spotřební koš. Jeho nastavení ve 30 jídelnách letos testovala vládní meziresortní skupina.

„Jde podle nich sestavit jídelníček v jídelnách. Potvrdilo se, že chystané změny ve spotřebním koši jsou aplikovatelné, dosažitelné a realizovatelné pro všechny,“ shrnul náměstek minstra zdravotnictví Václav Pláteník.

Podle nových pravidel by školní kuchyně mohly začít vařit od příštího školního roku. Do jaké míry to bude zlepšení pro malé strávníky, bude záležet na řediteli a vedoucím stravovacího provozu.

Spustit audio

Související