Škola v Duchcově platí dětem adaptační pobyty či lyžařské výcviky. Peníze má z projektu ministerstva školství pro sociálně znevýhodněné oblasti

29. září 2023 10:47

Školy ze sociálně znevýhodněných oblastí můžou čerpat státní podporu z projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. V Česku se do něj loni zapojilo přes 250 základních škol. Peníze využívá např. Základní škola Jaroslava Pešaty v Duchcově. Platí z nich školního speciálního pedagoga a dětem třeba lyžařské výcviky nebo adaptační pobyty. Šesťáci tak na týden vyjeli do Krušných hor.

„Ty aktivity jim se líbí tady, to jsou takové hezké stmelovací aktivity, i ti žáci, kteří třeba jsou trochu na okraji té třídy, tak pak se tady stmelí a kolektiv úplně jinak vypadá,“ pochvaluje si učitelka Jitka Lacinová.

Škola sem jezdí také na zimní lyžařské výcviky. Děti je absolvují na běžkách. Školákům běžky, boty i hůlky zdarma půjčí škola. Platí i lyžařský kurz.

Školáky z Duchcova čeká další krušnohorské dobrodružství

Podle ředitelky Veroniky Prchalové peníze čerpá z projektu ministerstva školství na podporu škol s nadprůměrným zastoupením sociálně znevýhodněných žáků: „Naše škola a město Duchcov byly identifikovaný jako škola a město s vyšším výskytem sociálně slabých rodin, a proto jsme byli osloveni a vyzváni k účasti tady na tom projektu.“

Škola proto rozhodla, že z něj bude všem zúčastněným dětem platit různé zážitkové a adaptační pobyty. Třeba tento pro žáky šestých tříd, tedy nováčky na druhém stupni, nebo podobný pro čerstvé prvňáky a taky zmíněný lyžařský výcvik. Škola ještě zaměstnala školního speciálního pedagoga.

Ministerstvo školství podle mluvčí Terezy Fojtové v projektu od září 2022 podporuje 256 základních škol, z toho 86 v Ústeckém kraji. Od tohoto školního roku 2023 / 2024 postupně podpoří ještě dalších 160 škol, nově i 30 středních. V Ústeckém kraji tedy ještě přibyde osm základních a třináct středních škol.

Spustit audio