Máte doma starou televizi? Může být nebezpečná!

9. říjen 2013

Někteří z nás se stali na televizní obrazovce téměř závislí. Doma máme miliony televizních přístrojů a to i těch, které vůbec nepoužíváme. Víte ale, že právě takové přístroje mohou být nebezpečné?

Řeč je o zastaralých CRT obrazovkách. Ceny moderních placatých LCD a plazmových televizí šly dolů takovým tempem, že už byste v drtivé většině domácností hledali starou dobrou skleněnou obrazovku jen těžko. Nejvíc jich je schovaných na půdách a po sklepích.

Pro životní prostředí je CRT obrazovka malou časovanou bombou. Kromě plastu, skla či železa najdete v obrazovce také látku zvanou Luminofor. Ta je bohatá na vzácné kovy, jde ale zároveň o velmi toxickou látku. Jedna stará televize tak pro životní prostředí představuje stejnou zátěž jako více než 5 tisíc mobilních telefonů. Nové, moderní televize odpovídají počtu asi 200 telefonů.

Z těchto počtů je tedy zřejmé, že stará televize by měla být odborně recyklována. Podle průzkumů neziskové organizace ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem elektroodpadu, vyplývá, že v našich domácnostech je zhruba 600 tisíc nepoužívaných televizí s CRT obrazovkou.

Vzít a vyhodit takový přístroj do popelnice či kontejneru by samozřejmě byla obrovská chyba. Ideální je odvézt starou televizi do sběrného dvora, kde už ví, co s ní mají dělat. Další možností jsou svozové dny, které se pořádají i v menších obcích.

Některé elektroprodejny nabízejí možnost odvozu, ve chvíli kdy vám přivezou novou moderní. U nás existuje dokonce akce s názvem „Recyklujte s hasiči“. Hlavně na vesnicích tak nejen vysloužilou starou televizi můžete přinést k dobrovolným hasičům.

autor: Milan Král
Spustit audio