Máte chutě na netradiční zmrzlinu? Ve Stráži pod Ralskem vám vaše přání splní!
Hořčicovou, makovou, slivovicovou nebo s příchutí moravského uzeného. I takové druhy zmrzliny vám dají do kornoutku v největší české zmrzlinárně ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku.
Za zrodem zmrzlinové cukrárny, kde mohli návštěvníci ochutnat už více jak tři sta příchutí, prý nebyla žádná osudová láska dvou lidí, dokonce ani láska ke zmrzlině. Mohla za to čistá náhoda.
„Jednou nám řekli "Zkuste zmrzlinu, jste u rybníka! " Tak jsme zkusili zmrzlinu, koupili jsme vitrínu a už to pomalu šlo,“ vzpomíná na začátky sympatická zmrzlinářka Ivana Jablonovská, původně vyučená prodavačka smíšeného zboží, která denně ve svém království navyrábí několik desítek druhů.
A odkud že ve strážském zmrzlinovém ráji čerpají nápady na novinky? „Inspirují nás i samotní návštěvníci naší zmrzlinárny. Píší mi e-maily, jsme denně v kontaktu na Facebooku. Při návštěvě zmrzlinárny vymýšlejí, co by se tak ještě dalo udělat,“ říká paní Ivana, která má pro mlsné návštěvníky připravenou knihu, do níž můžou lidé napsat své tipy na příchutě.
Kromě klasických ovocných a mléčných zmrzlin nebo ovocných sorbetů si můžete ve Stráži pod Ralskem poručit také pivní, teplou, máslovou, mrkvovou, včelku Máju nebo mentolovou.
Když se nebudete umět rozhodnout, zkuste tu s názvem Jéžišmarjá nebo zmrzlinu pojmenovanou Já nevím.
Novinkami pro letošek budou konopná, sachrová nebo modrá žvýkačková. A až do zmrzlinárny zavítáte, neděste se dlouhé fronty. Ta bývá mnohdy až před dům.
„Když je hukot, je to ten pravý blázinec, a to já miluju,“ směje se usměvavá a energická zmrzlinářka, která ve své zmrzlinárně ve Stráži pod Ralskem ráda přivítá i vás!
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.