Martin Šimáček: Velkou část problémových lidí jsme schopni vrátit do společnosti

27. srpen 2011

Lidem ve Šluknovském výběžku došla trpělivost. Nechtějí už být oběťmi krádeží, přepadání a pouličního násilí.

Rumburk a Varnsdorf mají za sebou několik perných dní. V pátek lidé hlasitě protestovali v ulicích a situaci musely vyřešit oddíly pořádkové policie.V sobotu emoce opět bouřily ve varnsdorfském kině, kam lidé přišli diskutovat o problémech s nepřizpůsobivými obyvateli.

Problém sleduje a snaží se řešit Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Podle jejího ředitele Martina Šimáčka se situace zhoršuje několik posledních měsíců. „Přibylo drobné kriminality, která vyplývá ze zhoršující se nezaměstnanosti a chudoby nejenom Romů v regionu,“ uvedl.

Agentura pociťuje také důsledky migrace těchto lidí, ačkoli často se jedná pouze o migraci v rámci regionu. „Násilí z posledních týdnů v Novém Boru a Rumburku byla jen spouštěcím mechanismem,“ vysvětluje Martin Šimáček.

„Ukázalo se také, že lidé ve Varnsdorfu jsou dlouhodobě nespokojení s bezpečnostní situací kolem jedné z ubytoven soukromého majitele, a to je problém, který tam přetrvává delší čas,“ popisuje situaci ve Varnsdorfu. Život v této ubytovně podle Šimáčka není rozhodně snadný: „Lidé tam měsíčně platí třináct tisíc korun, to skutečně nejsou podmínky, které by mohly přinést spokojenost nebo šanci na rozvoj.“

Přemisťování těchto lidí z jednoho regionu do druhého by podle Šimáčka situaci nemohlo vyřešit, protože nezaměstnanost a chudoba jsou problémem i v jiných částech severních Čech a české republiky. „Musíme proto přijímat taková opatření, aby nezaměstnaných a chudých lidí bylo co nejméně,“ nastínil způsob řešení.

„Máme zkušenosti, že sedmdesát až osmdesát procent těchto lidí lze motivovat ke změně,“ vysvětluje Martin Šimáček, „Je třeba jim ukázat alternativu k životu, který žijí dnes. Musíme jim ukázat, že prací lze získávat prostředky na obživu, že mají posílat děti do školy, aby tyto děti nemusely v dospělosti řešit stejné problémy. To všechno je úkol pro terénní pracovníky.“

Podařit se to podle ředitele vládní agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách Martina Šimáčka může u tří čtvrtin těchto lidí. U těch ostatních bude třeba tlumit následky toho, že se propadli do sociálního vyloučení a že motivace k návratu do společnosti už u nich nemusí nikdy nastat.

autoři: hau , Tomáš Kučera , Zuzana Zejdová
Spustit audio