Maringotka cirkusového principála Kludského je po rekonstrukci. Svůj stálý domov našla v Jirkově

11. červenec 2024 09:19

Téměř 100 let stará maringotka slavného českého cirkusového principála Karla Kludského se vrátila do Jirkova na Chomutovsku. Právě tam byla známá cirkusová rodina doma. Salónní vůz, ve kterém Kludský cestoval po Evropě se svým šapito, je po rozsáhlé rekonstrukci. Radnice pro unikátní 10metrový vůz postavila i klimatizovaný prosklený pavilon.

Restaurátoři finišují s posledními pracemi na salónním voze principála Karla Kludského. Podle truhláře Tomáše Hakla zbývají už jen drobnosti. „Musí se ještě dodělat ložnice, kde chybí látky na nočních stolcích pod sklem, chybí i nějaká drobnost v koupelně – už jen takové dolaďovačky a detaily.“

Pro restaurátory byla renovace cirkusové maringotky z roku 1929 velkou výzvou. Popasovat se museli například s chybějícím dobovým radiátorem.

„Po pěti měsících se nám podařilo získat takřka shodný, ale nacházel se v Gdaňsku, takže se jelo na otočku tam. Obrovskou výzvou bylo restaurování původních azbestových desek, které jsou v koupelně,“ vysvětluje Tomáš Bárta.

Restaurování cirkusové maringotky bylo pro řemeslníky velkou výzvou

Podle černobílých fotografií se vyráběla například speciální leptaná skla nebo kování. „Všechny věci jsou zachované a ty, co nebyly, tak musím říct, že byly restaurátory buď ukované nebo odlité. Všechno je tak opravdu autentické – tak, jako to bylo předtím,“ ukazuje starostka Dana Havlátková Jurštaková za ODS.

V rámci historického průzkumu museli řemeslníci neustále dohledávat, jak prostory vlastně vypadaly. V německém Hannoveru vyrobili dva identické, na svou dobu velmi moderní vozy – jeden pro Rudolfa a druhý pro bratra Karla Kludského.

Starostka Jirkova Dana Havlátková Jurštaková ukazuje zrestaurovaný interiér maringotky principála Kludského

Zatímco Rudolfův obytný vůz shořel u Vídně během druhé světové války, Karlova maringotka sloužila do roku 2019 jako zahradní chatka.

„Ozval se nám pan Kludský, který říká, že je přímý potomek Kludských, a který nám řekl, že vůbec nevěděl, že se t maringotka restauruje, a že vždycky chtěl vědět, kde vlastně skončila. O tomhle potomkovi jsme opravdu nevěděli,“ popisuje starostka jedno z posledních překvapení.

Renovace salónního vozu stála přes pět milionů korun a radnice pro něj postavila i skleněný klimatizovaný pavilon na míru.

Spustit audio

Související