Cirkusová maringotka principála Kludského z roku 1926 je už v Jirkově

3. listopad 2019 10:10

Luxusní cirkusová maringotka dorazila do Jirkova na dušičkovou sobotu. Město ji odkoupilo od soukromého vlastníka za šest set tisíc korun. Nechá ji zrestaurovat a vystaví u Kludského vily.

S městem tento vůz pojí jeho původní majitel, cirkusový principál Karel Kludský. V Jirkově se narodil a žil tam celý život.

Cesta maringotky, která váží deset tun, trvala v sobotu z Prahy do Jirkova dvě hodiny. Pracovníci transportní společnosti měli problémy s naložením i s váhou historického vozu.

Pracovníci transportní společnosti pomocí kurtovacích lan a jeřábu sundávají maringotku

„Trochu jsme neodhadli váhu, mysleli jsme, že to má sedm tun, nakonec jsme ale zjistili, že je to deset. Bylo správně, že jsme to dělali jeřábem. Museli jsme udělat speciální konstrukci s podložením na šesti místech, aby nedošlo k destrukci,“ popsal pro Český rozhlas Sever pracovník transportní firmy František Kašpar.

Kolik budou stát restaurátorské práce, zatím není jasné.

„V tuto chvíli nemáme nic rozsáhlého a detailního. Měli jsme prvotní odhady od znalců z Národního muzea, kteří tvrdili, že by to mělo být maximálně do milionu dvě stě až milionu pět set tisíc korun,“ říká starostka Jirkova Darina Kováčová  za ANO.

Obdobný cirkusový salónní vůz už v Evropě zřejmě není možné najít, míní historik Michal Bečvář. „Je to světový unikát. Měří téměř deset metrů a je v ní pět místností – koupelna, ložnice, obývák, předpokoj a kuchyň. Do předpokoje se vchází výsuvnou terasou.“

Uvnitř maringotky je zachovalá původní ložnice, knihovny i piano.

Maringotka potřebuje opravit. Podle starostky zatím cena není daná
Zachovaná ložnice uvnitř maringotky
Další místnosti uvnitř maringotky jsou už v poněkud horším stavu
autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související