Malováno na skle v Liberci

7. únor 2003

Divadlo F .X. Šaldy v Liberci vás srdečně zve 14. a 15. března v 19 hodin na premiéru muzikálu K. Gärtnerové a E. Brylla Malováno na skle v režii a choreografii Jána Ďurovčíka.

Činohra libereckého divadla začala tuto slavnou muzikálovou baladu zkoušet v lednu. Lyricky a poeticky laděný příběh je evergreenem divadelních prken a dnes se úspěšně uvádí např. na pražské Fidlovačce.

Logo

K realizaci tohoto muzikálu byl přizván úspěšný mladý režisér a choreograf Ján Ďurovčík, o kterém se nejen na Slovensku mluví v superlativech. Diváci v Čechách ho znají z pražského nastudování muzikálu Pomáda, který se hraje již čtyři roky! Z dalších známých muzikálů, na kterých Ján Ďurovčík spolupracoval, jmenujme alespoň Někdo to rád horké a Cikáni jsou do nebe. Ján Ďurovčík vystudoval choreografii na VŠMU v Bratislavě a na Institute for Dance v Antverpách. Od začátku kariéry sbírá různá prestižní ocenění. Je laureátem české a slovenské choreografické soutěže z roku 1991, o tři roky později byl finalistou Prix Volinine v Paříži. Roku 1999 získal "křišťálové křídlo" v kategorii divadlo a film. Spolupracuje s řadou slovenských divadel, především s baletem Národního divadla v Bratislavě, kde měl nedávno premiéru jeho Rasputin. Kromě baletů inscenuje vlastní autorské projekty se svým soukromým divadelně tanečním tělesem JAN. K jeho největším úspěchům patří uvedení autorského představení "...On Your Graves". Inscenace se hrála v World Financial Center v New Yorku v roce 2001, těsně před 11. zářím. Nyní dostal nabídku hostovat v Tokiu. Kromě Prahy přijal v Čechách práci pouze v Plzni a teď v Liberci.

Mimo jiné se to povedlo i proto, že liberecký činoherní soubor je pěvecky velmi kvalitní. Pěvecké možnosti činoherního souboru, který se již několik týdnů připravuje pod vedením sbormistra Martina Veselého, režiséra Ďurovčíka víc než uspokojily. Za členy souboru všechny jmenujme Janu Kokotkovou, Štěpánku Prýmkovou nebo Milenu Šajdkovou, které mají za sebou i pěvecká školení.

Logo

Muzikál Malováno na skle měl světovou premiéru v roce l969 a okamžitě se stal hitem. S jeho prvním uvedením se spojuje průnik beatové hudby na jeviště ve východní Evropě. Pro libereckou inscenaci vznikla díky kontaktům J. Ďurovčíka moderní hudební nahrávka, která respektuje proměny za posledních třicet let. Jako kytarista se na tomto novém hudebním nastudování podílel Andrej Šeban, který bývá přirovnáván k české "superstar" - Michalu Pavlíčkovi. Hlavní role budou alternovány a představí se v nich mimo jiné Petr Pěknic, Martin Stránský, Milena Šajdková nebo Jana Stryková.

Diváci se mohou těšit na špičkové hudební divadlo. Jeviště ovládne obrovská energie a písničky, které se staly legendou.

Spustit audio

Více z pořadu