Malí modeláři z Děčína budou od nového roku chodit na kroužky do zrekonstruované nádražní budovy

12. listopad 2021 08:00

Do netradičních prostor se stěhují technické kroužky Domu dětí a mládeže v Děčíně. Malí železniční, letečtí a další modeláři budou působit ve výpravní budově nádraží Děčín-Východ. Zrekonstruované první patro předala do užívání Domu dětí a mládeže Správa železnic.

„Začneme stěhovat co nejdříve, jen co přebereme poslední prostory. Se zahájením činnost s dětmi pak počítáme od ledna,“ shrnuje ředitelka Domu dětí a mládeže Světluše Hochwalderová.

Tři měsíce trvalo Správě železnic, než upravila prázdné první patro nádražní budovy tak, aby vyhovovalo potřebám Domu dětí a mládeže.

Malí modeláři z Děčína budou od nového roku chodit na kroužky do zrekonstruované nádražní budovy

„Ta rekonstrukce stála řádově dva miliony korun a ten nájem je 142 tisíc korun ročně za celý prostor bez energií – ty si samozřejmě bude platit nájemce,“ upřesnil Martin Kašpar, oblastní ředitel Správy železnic.

Technické kroužky se sem přestěhují z budovy v Březinách. Tam se naopak uvolní dost místa pro nové aktivity.

„Bude taneční kroužek, protože tam vznikne velká učebna po modelářích. Uvolní se nám po nich i další prostor – tam bychom chtěli výpočetní techniku,“ popsiuje ředitelka.

Dům dětí a mládeže, který má v Děčíně čtyři pracoviště, navštěvuje přes 1 500 dětí a téměř 400 seniorů.

V prostoru výpravní budovy bude i kroužek šití pro veřejnost

V nových prostorách východního nádraží bude i kroužek šití – do něj budou moci docházet i dospělí lidé.

Malí modeláři z Děčína budou od nového roku chodit na kroužky do zrekonstruované nádražní budovy

„Předpokládáme, že bychom nakoupili pět šicích strojů. Byl by tu kroužek šití pro děti a pro dospělé, a také veřejná dílnička,“ dodává Hochwalderová.

Správa železnic teď na Děčínsku opravila několik výpravních budov, do kterých hledá nájemce. V jedné z nich, v Jedlové, vzniklo například ubytování.

„Dům dětí a mládeže v prostorách výpravní budovy zatím v republice nemáme – tohle je první,“ potvrdila mluvčí Správy Radka Pistoriusová s tím, že se Správa železnic těší na užší propojení s technickými kroužky Domu Dětí a mládeže.

Malé modeláře může například vzít na exkurze do svých provozů.

Spustit audio

Související