Děčín chce přestěhovat kontaktní centrum pro drogově závislé z Teplické ulice

10. listopad 2021 10:12

Kontaktní centrum pro drogově závislé v Děčíně, takzvané Káčko, se bude stěhovat. Objekt sociální služby se teď nachází naproti Domovu dětí a mládeže na Teplické ulici. Vedení města hledá vhodnější místo, kam ho přemístit.

Do Káčka si mohou lidé, kteří jsou závislí na drogách přijít pro čisté injekční sety. „Máme pro ně dva druhy inzulínek, k té bezpečnější aplikaci pak ještě patří filtry, dezinfekce a voda,“ vysvětluje Martina Dejová.

Klienti si tu také mohou za poplatek vyprat a usušit prádlo nebo v malé společenské místnosti uvařit čaj nebo polévku. „Praní si platí. Hradí si 10 korun – aspoň nějaká motivace, jak je naučit nechat si peníze na něco užitečného,“ dodává Dejová.

Do centra mohou přijít i rodinní příslušníci drogově závislého pro radu. „Většinou se sem objedná bezradný rodič, který už neví kudy kam,“ potvrzuje vedoucí centra Martin Peč.

Poloha K-centra není podle vedení města ideální

Město chce K-centrum přestěhovat – jeho poloha naproti Domovu dětí a mládež není ideální.

„My jsme v tom tlaku v podstatě pořád,“ říká Peč s tím, že tuhle službu nikdo ze sousedů většinou nevítá s otevřenou náručí.

„Ty argumenty se dají pochopit – spíš mě mrzí, že spousta lidí nechce tu naši službu vidět a chápat v souvislostech. Jsme tady proto, že se tohle děje, a to po celé republice. Tak aby ty dopady byly co nejmenší,“ dodává ještě Martin Peč.

Město chce Káčko přestěhovat také z toho důvodu, že se v Podmoklech zhoršila situace kolem distribuce a výroby drog.

Náměstkyně primátora Anna Lehká z Volby pro Děčín proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele na policii České republiky. „Bylo potřeba udělat ze strany města takový razantnější krok,“ vysvětluje.

„V dané lokalitě se skutečně setkáváme s případy trestné činnosti související s drogovou problematikou ve větší míře než v jiných částech města,“ potvrdil policejní mluvčí Dan Vítek.

Město už má místo, kam by se sociální služba mohla přesunout, vyhlídnuté. Nechce ho ale zatím upřesnit.

V K-centru působí také terénní pracovníci, kteří se starají o klienty z okolních měst a obcí, jako je Benešov nad Ploučnicí, Jílové nebo Česká Kamenice.

Spustit audio

Související