Makovotvarohový koláč

Makovotvarohový koláč

Je sice trochu pracnější, ale ten výsledek za to stojí!

Suroviny:

250 g polohrubé mouky

100 g másla

1 vejce nebo raději 2 žloutky

2 lžíce cukru

1 kypřicí prášek

maková náplň: 200 ml mléka, 150 g máku, 2 lžíce cukru

tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 3 lžíce kysané smetany, 1 žloutek, 2 lžíce cukru

tuk a mouka do formy

Postup:

  1. Mák umeleme, dáme do mléka, povaříme, až trochu zhoustne a osladíme. Dáme vychladnout.
  2. Tvaroh smícháme s kysanou smetanou, žloutkem, cukrem.
  3. V míse smícháme mouku s prosátým práškem a zapracujeme do ní měkké máslo a žloutky nebo vajíčko; vznikne drobivé těsto.
  4. Polovinu těsta rozprostřeme do vymazané a vysypané formy, uhladíme, naneseme makovou náplň, na ni ještě tvarohovou náplň a zakryjeme zbylým těstem – drobenkou. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů. Krájíme až po vychladnutí, nejlépe až druhý den.

Související