Makovotvarohový koláč
Je sice trochu pracnější, ale ten výsledek za to stojí!
Suroviny:
250 g polohrubé mouky
100 g másla
1 vejce nebo raději 2 žloutky
2 lžíce cukru
1 kypřicí prášek
maková náplň: 200 ml mléka, 150 g máku, 2 lžíce cukru
tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 3 lžíce kysané smetany, 1 žloutek, 2 lžíce cukru
tuk a mouka do formy
Postup:
- Mák umeleme, dáme do mléka, povaříme, až trochu zhoustne a osladíme. Dáme vychladnout.
- Tvaroh smícháme s kysanou smetanou, žloutkem, cukrem.
- V míse smícháme mouku s prosátým práškem a zapracujeme do ní měkké máslo a žloutky nebo vajíčko; vznikne drobivé těsto.
- Polovinu těsta rozprostřeme do vymazané a vysypané formy, uhladíme, naneseme makovou náplň, na ni ještě tvarohovou náplň a zakryjeme zbylým těstem – drobenkou. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů. Krájíme až po vychladnutí, nejlépe až druhý den.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?