Makovotvarohový koláč

Je sice trochu pracnější, ale ten výsledek za to stojí!

Suroviny:

250 g polohrubé mouky

100 g másla

1 vejce nebo raději 2 žloutky

2 lžíce cukru

1 kypřicí prášek

maková náplň: 200 ml mléka, 150 g máku, 2 lžíce cukru

tvarohová náplň: 250 g tvarohu, 3 lžíce kysané smetany, 1 žloutek, 2 lžíce cukru

tuk a mouka do formy

Postup:

  1. Mák umeleme, dáme do mléka, povaříme, až trochu zhoustne a osladíme. Dáme vychladnout.
  2. Tvaroh smícháme s kysanou smetanou, žloutkem, cukrem.
  3. V míse smícháme mouku s prosátým práškem a zapracujeme do ní měkké máslo a žloutky nebo vajíčko; vznikne drobivé těsto.
  4. Polovinu těsta rozprostřeme do vymazané a vysypané formy, uhladíme, naneseme makovou náplň, na ni ještě tvarohovou náplň a zakryjeme zbylým těstem – drobenkou. Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů. Krájíme až po vychladnutí, nejlépe až druhý den.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?